Fler hemlösa på härbärgen - färre på gatan

6:40 min

Hemlösheten beräknas ha ökat. Många fler bor på akutboenden. Men samtidigt betydligt färre ute på gatan.

Fast John Arthur ser ingen minskning på gatan och han tror att man i undersökningen kan ha missat ett stort mörkertal eftersom den bygger på intervjuer med organisationer som många hemlösa inte vill vara i kontakt med.

På tisdagen kom Socialstyrelsens nya siffror om hemlöshet och den senaste mätningen visar på att den ökar. Det är allt fler bor på härbärgen och andra akutboenden men samtidigt är det färre som lever ute på gatan.

John Arthur Ekebert har levt som hemlös i många år i P4 Extra ger han sin bild av hur situationen ser ut just nu på Stockholms gator.

Det är en ständig stress att inte veta vart man ska ta vägen för natten när det är kallt och vinter som nu, berättar John i P4 Extra.

- Man blir sjuk av oron, det ständiga packandet av grejer och det ständiga sökandet efter någonstans att ta vägen.

Socialstyrelsens senaste rapport visar att allt fler sover på så kallade akutboenden. Till dessa räknas till exempel alla härgärgen. I dag rör det sig om 4500 mot 3600 vid förra rapporten 2005.

Att sova på härbärgen är jobbigt, oroligt och osäkert.

- Man ställer sig i kö vid sextiden på kvällen och har man tur finns det plats annars blir man hänvisad vidare och får åka till nästa ställe. På morgnen åker man ut igen och då har man ofta blivit bestulen på det lilla man hade.

Miljön är ofta stökig och det är högljutt och rörigt på härbärgena.

Omkring 400 barn upp till 18 år lever under hemlösa förhållanden enligt Socialstyrelsens kartläggning.

John Arthur Ekebert har träffat både barn och ungdomar ute i kylan.

- Folk som är synliga där ute blir yngre och yngre. Många kommer från ganska ordnade förhållanden men hamnar snett.

Enligt Socialstyrelsens rapport är det färre som sover ute på gatan i dag än för sju år sen - då var det ca 1000 personer i dag är det 280. En bild som John Arthur stämmer dåligt överrens med verkligheten.

- Nej, det tycker jag absolut inte. Jag kan inte se att det skulle vara färre i dag.

Även om Socialstyrelsens siffror visar en viss siffra så kan det finnas folk som man missat att räkna. Många undviker kontakt med myndigheter och organisationer och finns på så sätt inte ens med i statistiken.

- Jag känner många som dragit sig undan. De når inte myndigheterna med sin statistik, säger John Arthur.

När han själv var hemlös hittade han hellre någonstans själv att sova.

- Ett tag var det i en källare, där var det  lugnt och skönt. folk klev förbi bara någon halvmeter ifrån mig utan att se att jag låg där.