Schibbye och Persson överklagar inte domen

0:25 min

De svenska journalisterna överklagar inte den etiopiska domen, uppger deras kontaktperson. De kommer i stället att ansöka om nåd.

16:59

Etiopienkännaren Bengt Nilsson, journalist och debattör, håller inte med Ahlin om att regeringen bör pressa Etiopien.

"Det är ju precis det som svenska regeringen INTE ska göra. Den ska inte öka pressen, den ska inte försöka sig på några påtryckningar. Det är ödmjukhet som gäller här om Schibbye och Persson ska kunna gå loss. Ahlins utspel är bara ren politik avsedd för hemmakonsumtion. Han vill låtsas vara handlingskraftig. Trist!", skriver Nilsson i en kommentar till TT.

16:24

Om Johan Persson och Martin Schibbye valt rätt när det gäller det juridiska är omöjligt att säga.

-Det vet vi inte men de har haft tid på sig och fått stöd och jag tror att har de gjort ett bra val, säger Kjell Persson.

Han betonar att det nu behövs stöd och hjälp från regeringen och UD.

-Det har fungerat bra så här långt. Vi har haft bra kontakt med regeringen och vi ska träffa dem i veckan.

Känslan av att sitta hemma vid köksbordet, med sonen i fängelse på andra sidan jorden och utan vetskap om hur framtiden gestaltar sig, är tuff för paret Persson.

-Det viktiga är att Johan och Martin har det bra. Vi klarar oss, säger Kjell Persson.

-De är starka, säger han om grabbarna, men nog är det ovisst att inte veta.

Sonen fyller 30 i början av mars. Då tänker föräldrarna besöka honom.

-Men vi reser nog ner en gång dessförinnan också, säger Kristina Persson.

15:54

Journalisternas beslut förändrar inte den svenska regeringens inställning till domen eller arbetet med frågan enligt UD:s presschef Anders Jörle.

-Vi kommer att fortsätta att stödja journalisterna på samma sätt som hittills har skett, säger han.

Det betyder bland annat att ambassaden kommer att fortsätta att träffa och bistå svenskarna.

15:43

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger till TT att bollen nu ligger hos den svenska regeringen.

-Jag har än så länge inte haft någon anledning att kritisera utrikesdepartementet. Det har gjort vad det ska göra. Men nu ligger ansvaret helt och fullt på att den svenska regeringen i sitt arbete, genom påtryckningar och samtal och genom att öka pressen på den etiopiska regeringen, försöker få ut svenskarna så snabbt som möjligt, säger han.

Ahlin tycker att regeringen ska prata direkt med den etiopiska regeringen. Etiopien var Sveriges första biståndsland och det finns långa och historiska band mellan länderna.

-Det ligger i Etiopiens intresse att lösa det här. Annars får man problem med Sverige, med EU och med USA och även med en del andra länder, säger Ahlin.

Däremot anser han inte att biståndet ska användas i påtryckningarna.

-Det skulle bara drabba de fattiga och de är inte ansvariga, säger Ahlin.

15:43

Beskedet kom inte som någon överraskning för Johan Perssons föräldrar, Kjell och Kristina Persson.

-Vi visste om det, säger Kristina Persson till TT.

Hon tror och hoppas att beslutet är det rätta och att det ska hjälpa henne att få hem sin son igen.

-Om de valt att överklaga vet man ju inte hur det hade tagits emot där nere. Kanske åklagaren hade tagit upp fallet igen, säger hon.

Makarna Persson får den officiella bekräftelsen av TT vid köksbordet hemma i Kode i Kungälvs kommun norr om Göteborg. Riktigt när de får träffa sin son igen vet de inte.

-Men vi reser ner igen någon gång de kommande månaderna, säger Kjell Persson.

15:39

-Det var väl ett ganska logiskt beslut. En överklagan hade tagit ganska lång tid. Och det hade varit möjligt att de då hade hamnat i det här läget en gång till i stället och att allt bara hade dragit ut på tiden, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, till TT.

Nu blir det ännu mer fokus på den politiska delen, anser han.

-Det här blir nu en väldigt utpräglad politisk process. Den har varit politisk även tidigare, men nu lämnar den juridiken helt och hållet. Då blir det ännu viktigare för Carl Bildt och regeringen att man lägger all energi man kan på det.

15:29

Mattias Göransson, chefredaktör på tidsskriften Filter och tilltänkt uppdragsgivare åt Schibbye och Persson, hoppas att svenskarna har fattat rätt beslut i och med att de tänker ansöka om nåd.

-I övrigt tycker jag ingenting. Det är helt och hållet deras beslut.

Göransson var en av dem som åkte ner till Addis Abeba och vittnade för försvarets sida.

-Jag har suttit där, vittnat och sett med egna ögon hur åklagaren famlar efter argument för att hålla ihop terroranklagelsen. Det känns konstigt och bisarrt så här i efterhand att inse att man var med i ett skådespel, inte en rättegång, säger Göransson till TT.

TT: Vilket var ditt ansvar som uppdragsgivare?

-Det vill jag inte gå in på.

15:26

Valet var det mest sannolika, säger professorn och Etiopienexperten Kjetil Tronvoll. Benådningsprocesser har i liknande fall tagit 2-2,5 år efter dom.

-Det ska svida lite grann, de ska avtjäna lite av domen först. Det har i alla fall varit en tanke tidigare, säger Tronvoll.

I Perssons och Schibbyes fall lär det dock vara annorlunda.

-Eftersom det är första gången det handlar om utlänningar tror jag det medför att det går snabbare. Jag tror att myndigheterna har ett intresse av att släppa dem fria så fort som möjligt för att undvika allt fokus och all negativ kritik mot Etiopien.

Om ärendet bereds på rätt sätt kanske svenskarna kan vara hemma till sommaren, tror Tronvoll.

Formellt är det presidenten som undertecknar benådningar, men i praktiken ligger beslutet i kretsen kring landets mäktigaste man, premiärminister Meles Zenawi, bedömer Tronvoll.

Åklagarsidan var å sin sida säkert nöjd med domen.

-Den har statuerat sitt exempel.

15:25

"Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition", skriver Schibbye och Persson i ett mycket kort uttalande sedan de tagit sitt beslut.

Anledningen till att de har väntat så länge är att ge mindre spelutrymme åt åklagaren att inkomma med ett eventuellt överklagande, säger deras kontaktperson Anna Roxvall.

-De har suttit och gjort långa listor för och emot. De har även konsulterat folk som kan detta. Och det är ett beslut som alla vi i kretsen kring dem, familj och vänner, stödjer. Vi tycker att det är ett bra beslut, säger Roxvall.

När de ska lämna in sin ansökan ska de rådgöra med personer som kan det etiopiska rättssystemet, säger hon.

15:23

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, båda frilansare, greps och skottskadades den 1 juli av etiopisk militär i det av myndigheterna stängda och omstridda området Ogaden. De korsade gränsen illegalt från regionen Puntland i Somalia och påträffades med rebeller från den av Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

Svenskarna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Den 21 december befanns de skyldiga till att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och att ha hjälpt ONLF, något som klassades som främjande av terrorism. Den 27 december meddelades straffet på elva års fängelse.

Svenskarna tänkte rapportera om det delvis Lundinägda bolaget Africa Oils verksamhet i området.

TT