Ludvika

Branden vid ABB släckt

0:55 min

En explosion i en provhall orsakade en storbrand vid ABB i Ludvika i går eftermiddag. Giftig rök spred sig över staden och Ludvikaborna uppmanades att hålla sig inomhus. Strax före 19.30 var branden släckt.

– Just nu är det lite eftersläckningsarbete kvar, säger Stefan Karlsson, informatör vid räddningstjänsten.

Som mest arbetade 30 personer från räddningstjänsten med att släcka branden. Vid eftersläckningsarbetet som kommer pågå under kvällen är det ungefär hälften så många kvar och arbetar.

Branden, som startade vid 15.30-tiden, orsakades av en kraftig explosion, berättar räddningsledaren Kent Sjöberg.

– Byggnadens ena sida har två stora hål i sig, och på andra sidan har väggen gett vika lite. Förmodligen är det olja från testutrustningen som ligger på golvet och brinner. Därav den kraftiga rökutvecklingen.

Under tidiga kvällen hade rökutvecklingen avtagit och faran för allmänheten var över. Riksväg 50 öppnades, och tågen började gå igen efter att trafiken även där varit avstängd.

– De blåste faran över och sa att folk kan gå ut igen, säger Karl-Johan Linnér på ABB.

ABB har tillsatt en krisgrupp som dels ska ta hand om frågor från personalen, och dels arbeta med hur branden påverkar produktionen i Ludvika.

– Väggarna i provhallen har lossnat under branden och ligger utanför på parkeringen utanför och på bilarna där, sa Karl-Johan Linnér på ABB i Ludvika tidiagre.

Vad var det som hände?

– Det får vi utreda. Men det var under ett vanligt rutinprov som någonting hände.

– Nu sätter vi oss i vår krisgrupp för att se hur vi klarar av att göra framtida prov i den här hallen, och hur vår produktion påverkas.

– Det handlar om stora pengavärden och stora produktionsbortfall, men hur mycket kan jag inte uttala mig om än, säger Karl-Johan Linnér. 

Polisen har spärrat av brandområdet och inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se