EKOT GRANSKAR

Stora säkerhetsbrister i landets arrester

2:19 min

27-årige Sercan Budakci från Jordbro begick självmord genom att hänga sig i ett lakan i arrestcellen i fjol. Det finns stora säkerhetsbrister i polisens arrester, visar en granskning som Ekot gjort.

Sercan Budakcis mamma Zöhre Budakci talade med sin son i telefon bara några timmar innan hans död.

– När han hade lagt på telefonen tänkte jag "gud, hoppas de tar honom till sjukhus", berättar hon för Ekot.

– Men sen tänkte jag att han är ju hos polisen, så de tar hand om honom.

Zöhre Budakci gråter när hon berättar om dödsbudet.

– Mina systrar kom klockan tio och sade: Han är död".

Det var i juli som sonen greps av polis efter ett bråk med en busschaufför, varpå han fördes till polishuset i Haninge och placeras i polisarresten. Under de många timmar som följde mådde Sercan Budakci mycket dåligt och bad om att få bli körd till psykakuten.

Drygt ett dygn efter gripandet klev Sercan Budakci upp på arrestcellens väggfasta stol och fäste ett lakan i ventilationsgallret. Ett förlopp som kan ha gått på ett par minuter, enligt Ekots granskning av fallet.

Sercan Budakcis mamma är mycket kritisk.

– Jag såg direkt och tänkte "herregud, hur kan en arrest se ut såhär?" Pall under fläkten! Från början tänkte jag att min son är bara 1,57 meter lång, han kan aldrig nå till taket. Men när jag tittade på bilderna så såg jag. Det är som en fälla, konstaterar Zöhre Budakci.

Arresten i Södertörn är utformad och godkänd av Rikspolisstyrelsen. Det finns många likadana arrester på andra polisstationer i landet.

Det är Rikspolisstyrelsen som har tillsynsansvar för alla arresterna. Per Engström är sektionschef på brottsförebyggande enheten på Rikspolisstyrelsen och anser att den inlåste i det här fallet själv utsatt sig för fara.

– Sitter man på sängen här och inte gör någonting så är man ju trygg i en cell, säger Per Engström.

Ingen vet hur många som skadats eller begått självmord i polisens förvar. Ekots granskning visar att flera självmord saknas i Rikspolisstyrelsens statistik. Det finns heller inga föreskrifter för hur självmord i arresten ska förhindras.

En enkel åtgärd hade varit att inte ha ett galler man kan hänga sig i placerat ovanför en stol?

– Självklart, men nästa gång kan man kliva upp på nåt annat. Men vi ska förstås se över det här nu, säger Engström.