Skottarna folkomröstar om självständighet

Skottland kommer år 2014 att folkomrösta om man ska fortsätta tillhöra Storbritannien.

Folkomröstningen kommer att hållas oavsett vad den brittiska regeringen ställer för villkor, enligt ledaren för den skotska regeringen och det skotska nationalistpartiet Alex Salmond - som därmed går på kollisionskurs med London.

Den känsliga frågan om skotsk självständighet har legat och pyrt ända sedan det skotska nationalistpartiet SNP sopade banan med de rikstäckande partierna, och vann egen majoritet i valet till det skotska parlamentet i fjol. Ett av deras viktigaste vallöften var en folkomröstning i frågan.

I går meddelade premiärminister David Camerons brittiska regering att man visst kan man låta skottarna rösta om självständigheten, men under förutsättning att regeringen i London får vara med och utforma omröstningen.

Den brittiske ministern ansvarig för skottland Michael Moore sa till BBC att en omröstning utan godkännande från London kommer att vara olaglig.

Premiärminister David Camerons regering vill att omröstningen ska hållas så snart som möjligt, då man menar att osäkerheten om Skottlands framtid hämmar ekonomin.

Men nationalistpartiets ledare Alex Salmond vill att valet hålls hösten 2014, då han menar att processen måste få ta den tid som behövs.

Samtidigt är 2014 också året då skottarna firar 700-års minnet av slaget vid Bannockburn då en skotsk här besegrade engelsmännen, samma år står också Skotland som värd för samväldes-spelen.

SNP hoppas att den nationalistiska opinionen stärkts tills dess. Enligt opinionsundersökningarna är idag 38 procent av skottarna för självständighet.

Alex Salmond å sin sida trycker i sina uttalanden på att han vill att London håller tassarna borta från skotsk inrikespolitik.