Forskare dödad av bomb i Teheran

Vid ett attentat i Irans huvudstad Teheran i morse vid 8-tiden lokal tid dödades en forskare som enligt uppgift arbetade vid en urananrikningsanläggning. En sprängladdning sattes fast av två män på motorcykel.

I bilen fanns förutom 32 årige Mostafa Ahmadi Roshan ytterligare två personer, som skadades. Dessutom dödades en förbipasserande person.

Roshan var professor vid Tehrans tekniska universitet och avdelningschef vid underjordiska Natanz urananrikningsanläggning nära Isfahan.

En av två anläggningar där iranska forskare misstänks transformera ett fredligt kärnkraftprogram till kärnvapen.

Israel och USA har länge beskyllt Iran för kärnvapenambitioner, något som Iran alltid ihärdigt har förnekat.

Men många av Irans förnekanden har sedan visat sig vara felaktiga. 2009 anklagade Israel Iran för att förbereda tillverkning av plutonium vid en hemlig anläggning nära den heliga staden Qum. Iran kallade allt en fabrikation, men för två dagar sedan erkände Iran att det finns en anläggning nära Qoum för anrikning av uran, men anrikning som syftar till fredlig kärnkraft och inte har något att göra med kärnvapen.

Tillvägagångssättet vid dagen attentat påminner om tidigare attentat där sprängladdningar med magnet satts fast under eller på en bil.

29/11 2010 Majid Shariari, kärnfysikprofessor, dödas i ett sprängdåd mot hans bil.

29/11 2010 Isotopexperten Ferudun Abbasi överlever ett attentat då en motorcyklist beskjuter hans bil i Teheran. Abbasi är idag chef för det iranska kärnenergiprogrammet.

12/1 2010 Masoud Ali Mohamedi, kärnfysiker, skjuts ihjäl utanför sitt hem i Teheran.

23/7 1011 Kärnfysikern Daryoush Rizai skjuts ihjäl utanför hemmet i Teheran.

Ekot/TT