Spända relationer mellan Iran och väst

2:14 min

En iransk kärnfysiker dödades i dag i ett bombdåd i Teheran. Iran anklagar Israel för att ligga bakom dådet som ytterligare trappar upp ett redan spänt klimat mellan Iran och västvärlden angående Irans kärnenergiprogram.

I måndags dömdes en påstådd CIA-spion till döden i Iran samtidigt som en ny urananrikningsanläggning avslöjades i Iran. USA försöker just nu övertyga Kina att delta i en skärpning av sanktionerna mot Iran.

Den 32-årige kärnenergiexperten Mostafa Ahmadi Roshan, dog omedelbart när bilbomben exploderade i morse. Roshan var universitetsprofessor och en av cheferna för urananrikningsanläggningen i Natanz. Två män på motorcykel uppges ha fäst en magnetisk sprängladdning på universitetsprofessorns bil medan han körde - hans två passagerare skadades.

Enligt Teherans viceguvernör, som genast la skulden på Israel, var sprängladdningen av exakt samma slag som de som använts vid tre tidigare attentat mot iranska vetenskapsmän inom kärnenergisektorn. För exakt två år sedan - den 11 januari 2010 - dödades en annan iransk kärnfysiker i ett sprängdåd. Iran kallar dagens mord för statssponsrad terrorism.

Ordkriget mellan Iran och västvärlden har trappats upp de senaste veckorna. Oljepriset gick upp efter att Iran hotade stänga Hormuzsundet - som en protest mot utökade sanktioner. Och nyheten häromdagen om att Iran har börjat anrika uran djupt inne i en skyddad bergsbunker nära den heliga staden Qom har gjort det svårare för Israel och USA att hota med möjliga bombräder mot Irans kärnenergiprogram.

Men än så länge koncentrerar USA sina krafter på ekonomiska sanktioner. USA:s finansminister Timothy Geithner besöker just nu Peking för att övertyga Kina att skärpa tonen och sanktionerna mot Iran. Men Kina, som är Irans största oljekund, försvarade handelsförbindelser med Iran och uppmanade istället Iran och IAEA, internationella atomenergiorganet, att samarbeta.

Cecilia Uddén, Kairo