Cameron vill ha "mer kommersiell" brittisk film

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill att britterna ska göra mer mainstreamfilm, sade han i en kommentar inför ett besök på berömda Pinewood Studios. Nyligen har han också kritiserat filmen "The Iron Lady" om Margaret Thatcher för att alltför mycket handla om demens och åldrande.

– Vi och brittiska filminstitutet måste bli ännu mer dynamiska och entreprenöriella och hjälpa brittiska producenter att skapa kommersiellt framgångsrika filmer som kan mäta sig med de bästa internationella producenterna, sade Cameron inför besöket på Pinewood Studios där flera James Bondfilmer spelats in, rapporterar .

Särskilt independentfilmer måste bli kommersiellt framgångsrika, påpekade David Cameron. Detta trots att förra årets Oscarsvinnande The King's Speech drog in 250 miljoner pund vilket gör den till den brittiska independentfilm som dragit in mest någonsin. Filmen sägs ha haft en budget på nio miljoner pund.

Även om Cameron hyllade den brittiska filmindustrin för att den bidrar med 4 miljarder till statskassan årligen, tycker han att Storbritannien i år måste ha "djärva ambitioner, eftersom världens ögon kommer vara riktade mot oss", med syftning till OS i London i sommar.

Regissören Ken Loach svarar i BBC Breakfast att han tror att man måste våga satsa på många olika slags independetfilmer.

– Några kommer vara originella, några framgångsrika och på det viset kommer vi få en levande industri, säger han.

Ken Loach beklagar att Storbritannien saknar den typ av independentbiografer som finns i resten av Europa och jämför med hur konstbranschen skulle kunna se ut.

– Om ett galleri bara visade målningar med änder som flyger in i solnedgångar .. skulle man vilja ha något annat också. Jag är rädd att vi kan förlora ett tillfälle att skapa större variation i filmbranschen, säger han.

För bara ett par dagar sedan passade David Cameron även på att kritisera den nya filmen "The Iron Lady" om före detta premiärministern Margaret Thatcher för att den ska ha gjorts "för tidigt".

– Det handlar mer om åldrande och demens än om en enastående premiärminister och jag kan inte låta bli att undra varför den har gjorts just nu. Jag önskar att de hade valt en annan tidpunkt, sade han på BBCs Radio 4.

SR Kulturnytt