Skarp kritik mot åtalsimmunitet i Jemen

2:03 min

Protesterna växer mot att Jemens avgående president Ali Abdullah Saleh och hans medarbetare ska få full immunitet för alla eventuella brott de begått under Salehs 33-åriga styre.

Flera människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot förslaget och i Jemen demonstrerar tiotusentals människor mot immuniteten.

I går demonstrerade tusentals i Taiz med krav på att president Saleh ska ställas inför rätta för bland annat maktmissbruk under sina 33 år vid makten och för att avsiktligt ha låtit döda demonstranter.

Plötsligt, mitt under den fredliga demonstrationen öppnar vad som beskrivs som anhängare till Saleh intensiv eld, två demonstranter dödades, flera andra skadades.

Men demonstrationerna fortsätter, i går, i dag, i morgon.

Missnöjet är påtagligt med interimregeringens beslut i helgen att Saleh och alla hans nära medarbetare under hela Salehs 33-åriga styre ska garanteras åtalsimmunitet.

När presidenten i november skrev under en fredsöverenskommelse som också innebar maktdelning och att Saleh avgår trodde alla åtalsimmuniteten bara skulle gälla honom och hans familj.  Något som kritiserades hårt redan då.

Men när interimsregeringen föreslog utvidgad åtalsimmunitet i helgen var det som att hälla tändvätska på elden.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch är starkt kritiska, och kallar det ett slag i ansiktet för rättvisan.

Men innan lagen kan träda i kraft ska det godkännas av parlamentet, något som väntas ske den här veckan.

Några som däremot med kraft försvarar lagförslaget är USA och Saudiarabien. Båda är angelägna om en snabb lösning på den politiska oron i Jemen, fruktandes att ett maktvakuum i det strategiskt viktiga landet banar väg för det de båda jättarna fruktar mest, militanta islamister.

Redan nu finns starka al-Qaidafästen i Jemen och så sent som i förmiddags dödades jemenitiska militärer i en attack utförd av al-Qaidasympatisörer i Aden.