Många stockholmare satsar på rörliga bolån

1:01 min

De högre rörliga bolåneräntorna fick fler svenskar att binda sina lån i fjol. I Stockholm och andra storstäder ser det lite annorlunda ut och det är framförallt medelålders människor som tar en större ränterisk.

Roger Josefsson är chefsekonom på Danske Bank. Han tror inte att räntorna kommer att stiga särskilt mycket de kommande åren och tycker därför att man kan ligga kvar med rörlig ränta på sina lån.

– Men samtidigt vill jag understryka att känner man att man inte har jättemycket marginaler så ska man komma ihåg att ränteläget ändå är väldigt lågt idag. Så vill man binda åtminstone en del av sina lån på en lite längre tid så är det ett jättebra tillfälle just nu, för historiskt sett är räntorna väldigt låga.

Det är framförallt medelålders storstadsmänniskor som bor i bostadsrätt som tar en större risk och ligger kvar med rörlig ränta på sina lån. En orsak till det kan vara att inkomsten i den gruppen generellt är större.

Räntan är väldigt låg just nu och har man en del pengar sparade på sitt bankkonto kan man därför kosta på sig att ta de risker som en rörliga ränta innebär, tycker Roger Josefsson.

– Och det är klart att om räntan kan gå ner ifrån tre till en procent, eller vad det nu är för någonting, så är inte det en jättestor skillnad. Men det kan bli en stor skillnad om räntan går upp betydligt mer, den kan  ju faktiskt gå upp till 8-10 procent. Man får inte glömma bort att vi har ett 1980-tal bakom oss som då räntorna var tvåsiffriga under en lång period. Nu ska man inte dra alltför stora paralleller till det, men det kan hända igen.