Italien får tysk beröm för besparingar

1:51 min

Det nya året har börjat med intensiv diplomatisk aktivitet i skuldkrisen inom eurozonen. För tredje dagen i rad tog Tysklands förbundskansler Merkel i Berlin i dag emot en av huvudpersonerna i den pågående krisen.

I dag var den nye italienske premiärministern Mario Monti i Berlin för att diskutera det prekära italienska läget. Inför besöket krävde Monti ett större erkännande av de italienska ansträngningarna att få ner sina skulder.

Förbundskansler Angela Merkel var nogrann med att direkt på dagens presskonferens efter mötet med Mario Monti berömma Italiens för sina sparansträngningar:

 – Vi har med stor respekt följt hur snabbt Italien agerat, sade hon och menade att de budgetnedskärningar som Italien gjort kommer att hjälpa landets ekonomi.

Mario Monti hade nämligen före mötet med Merkel i en stor intervju med den tyska tidningen Die Welt önskat sig ett större erkännande från EU över de sparåtgärder man genomfört sen hans expertregering tillträdde i höstas.

Monti varnade i intervjun för folkliga protester i Italien mot EU och Tyskland om inte italienarna snart får se konkreta positiva resultat av de hårda besparingarna. Till exempel i form av lägre räntor på de italienska statsobligationerna.

På presskonferensen uttalade  sig dock Monti mer försiktigt. Han sa bland annat att tysk disciplin är det bästa receptet för att komma till rätta med problemen, men uppenbart är att det tyska fokuset på hårda besparingsåtgärder nu stöter på hårdare motstånd i flera euroländer.

Därför talades det även i dag, precis som i förrgår efter mötet med Frankrikes president Sarkozy, om att Europa nu också behöver tillväxtåtgärder.

Men trots den intensiva aktiviteten från tysk sida de senaste dagarna finns det stor oro för att eurokrisen håller på att eskalera.

Chefen för kreditvärdighetsföretaget Fitch varnade i dag i tyska Frankfurt till exempel för ett eurosammanbrott med katastrofala följder om inte Europeiska centralbanken gör mer för att rädda Italien genom till exempel stora uppköp av italienska statsobligationer.

Det har både ECB självt och Tyskland hittills är emot.

Angela Merkel betonade även i dag att det viktigaste just nu var att komma till rätta med situationen i Grekland.