Pojke ska utvisas till Azerbajdzjan trots sjukdom

2:20 min

En svårt sjuk pojke ska utvisas från Sverige till Azerbajdzjan, trots att flera läkare varnat för att det innebär allvarlig risk för hans liv.

Migrationsverket anser att Migrationsdomstolen tvingar dem att avvisa pojken, medan Migrationsdomstolen säger att Migrationsverket självt har haft möjlighet att avbryta avvisningen.

Vi är i en tvåa i en förort söder om Stockholm. Pojken, vi kan kalla honom Mattias, står i hörnet i rummet och skriker som han brukar.

– De kommer att döda oss, kom inte, säger han.

Senast Mattias lämnade lägenheten var för ett och ett halvt år sedan då han tvångsvårdades på psykakuten för barn. Det var en resa på sammanlagt 16,7 kilometer. Nu är det svårt att förstå hur han ska kunna transporteras en enda av de 3 046 kilometrarna från Stockholm till Baku i Azerbajdzjan.

– Det är en katastrof, säger pappan.

Familjens berättelse är att pappan blivit anklagad för regimkritisk verksamhet och därefter misshandlad och trakasserad av polisen i hemlandet Azerbajdzjan. Även Mattias ska ha blivit slagen av polisen då han försökte hindra polisen från att föra pappan med sig.

Men i Sverige får de inte stanna. Familjen har fått avslag på sin asylansökan i alla instanser. Trots flera läkarintyg avslog Migrationsverket i mars i fjol familjens vädjan om att avbryta utvisningen.

Istället lämnade man över ärendet till polisen, där det nu ligger.

Enligt Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, var de tvungna att göra så sedan Migrationsdomstolen tagit ställning i fallet.

– Om domstolen har fastslagit ett utvisningsbeslut, då har domstolen menat att det är rimligt att genomföra verkställigheten och då kan inte myndigheten komma till en annan slutsats och säga att, nej, detta är inte rimligt, säger Mikael Ribbenvik.

Men enligt Caroline Beck Friis, som var domare i Migrationsdomstolen, kan Migrationsverket visst ändra beslutet.

– Är det så pass allvarligt att man inte kan utvisa den här pojken, eller flytta honom till hemlandet på grund av hans sjukdom, då finns den här möjligheten att avbryta hela verkställigheten, säger hon.

Familjen har nu, via ideella krafter, fått en ny advokat som i dagarna lämnar in en ny ansökan om att avbryta avvisningen.