Museer på Balkan hotas av stängning

2:02 min

I många av de nya nationerna på Balkan har man stängt flera stora museer. I Sarajevo är både Historiska museet och Nationalgalleriet stängt. Och i veckan stod det klart att det museum som kort och gott heter Nationalmuseet, som invigdes 1888, även det nu hotas av stängning.

– Det är ett politiskt problem säger Adnan Busuladzic, striden gäller vad det är för ett museum vi har, är det ett museum för hela nationen eller ett federalt - lokalt museum för Sarajevo. De Bosnienserbiska partierna ser museet som ett lokalt museum, medan chefen Andna Busuladzic vill se museet som ett museum för hela Bosnien Hercegovina.

Konflikten om museets inriktning återspeglar de största trätoämnena inom republiken, där det särskilt för politikerna inom den serbiska republiken med Banja Luka som huvudstad finns många som motsätter sig tanken på att museerna i Sarajevo skulle representera hela landet inklusive Serbiska republiken.

Och resultatet är att anslagen till museer frusit inne och nu finns det inte längre pengar till löner eller uppvärmning, samma öde som nationalbiblioteket och det nationella galleriet gått till mötes.

Adnan Busuladzic säger att besökarna skulle inte märka någon större skillnad om museet kallades lokalt eller för hela landet men principen är viktig, både för dem som håller fast vid att detta är det nationella museet för Bosnien Hercegovina och för dem som inte vill se något nationellt museum i Sarajevo.

– Och, säger Adnan Busuladzic, nästa vecka bör de veta hur det går. Han är pessimist, säger han, men ingen vet. Det kan bli stängning och de får bara satsa på att skydda museet för inbrott, men det kan också lösa sig - allt är möjligt..