Kronoberg

Stora skillnader i friskvårdsbidrag

1:42 min

Det är stora skillnader i hur mycket kommunanställda i länet får i friskvårdsbidrag. Växjö kommun betalar upp till 1500 kronor per år, men i Tingsryds kommun ges inget bidrag till enskilda medarbetare.

Nästan alla kommuner i Kronoberg erbjuder sina anställda ett friskvårdsbidrag. Men beloppen skiljer sig stort.

Älmhult och Växjö kommun har högst bidrag 
Växjö kommun och Älmhults kommun är de arbetsgivare har det högsta bidraget. Där har vissa förvaltningar möjlighet att hämta ut över 1000 kronor per år.
Resterande kommuner erbjuder mellan 500 och 700 kronor per år. 

Men i Tingsryds kommun har de inget friskvårdsbidrag till de kommunanställda alls. Synd, tycker Elaine Ljungberg som jobbar inom omsorgen och brukar träna på gym. Sedan hon började styrketräna för två år sedan har hon blivit av med sin ryggvärk.

– Det sänder fel signaler, som att det inte skulle vara viktigt. Men man behöver det, för man får ont i ryggen, nacken och axlar när man jobbar. I alla fall inom vården där jag jobbar nu.

Gemensamma aktiviteter fokus för Tingsryds kommun
Helena Clemedtson är personalchef i Tingsryds kommun och hon är inte säker på att ett friskvårdsbidrag automatiskt skulle innebära en friskare personal.
– Jag tror inte du får en friskare arbetsplats, du kanske får enskilt friskare personer.

Istället har Tingsryds kommun valt att satsa på hälsa och motion till de anställda genom att låta varje enskild förvaltning själv får besluta om vilka gemensamma aktiviteter de vill hitta på under året. De som är betalande medlemmar i personalklubben, kan också få vissa rabatter.

– Då har man kunnat gå på vårt badhus Kaskad och simma och gymma kostnadsfritt.

Men de förmåner Helena Clemedtson radar upp förekommer också i länets andra kommuner, fast då utöver det friskvårdsbidrag som betalas ut i pengar.

En ny friskvårdspolicy välkomnas
Kommunanställda Elaine Ljungberg tycker friskvårdspolicyn borde förändras.
– Jag tycker det är väldigt synd att vi inte har det som i andra kommuner. Jag har tänkt på det här tidigare och frågat min chef, för kanske två år sedan om jag skulle kunna få ett bidrag. Men vi har ju inte den policyn i Tingryd, säger Elaine Ljungberg.


Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se