Haiti fortfarande ärrat två år efter jordbävningen

1:59 min

I dag är det två år sedan Haiti drabbades av en förödande jordbävning. Över 200 000 människor dödades och stora delar av huvudstaden Port au Prince lades i ruiner. Ännu syns ingen ljusning.

Det är lätt att tappa hoppet i Haiti. Visserligen har antalet människor som lever i provisoriska tältläger minskat med hälften det senaste året, men inte för att det byggts nya bostäder, utan för att dom mer eller mindre tvingats flytta. 

Fortfarande bor en halv miljon människor kvar i lägren, dessutom under ännu värre förhållanden än för ett år sedan. Internationella hjälporganisationer kommer inte längre för att tömmer latriner eller fyller på med färskt drickvatten.

Fortfarande efter två år ligger hälften av all bråte från rasade hus kvar på gatorna.

Det vore ändå osant att säga att ingenting har hänt. Haiti har en ny president, den tidigare popsångaren Michelle Martelly, som nu äntligen, efter många mödor, tycks ha lyckats skapa en funktionsduglig regering.

En del vägar, som redan innan jordbävningen befann sig i bedrövligt skick, har asfalterats.

I norr, utanför Cap Haitienne har en industripark som man ska hoppas ska skapa 60.000 jobb öppnats.

I Port au Prince har nyligen ett nytt modernt universitet invigts. En handfull andra stora projekt, bland annat inom turistnäringen, är på gång.

President Martelly har sagt att under det kommande året ska en halv miljon barn beredas plats i skolorna.

Annars har Martelly ägnat stor kraft åt att försöka övertala internationella investerare om att Haiti är ett framtidsland, och ett visst gensvar har han fått.

Inom kort kommer Marriot att inviga ett hotell i Port au Prince och sydkoreanska textilfabrikörer vill bygga fabriker.

Men det går trögt och det är inte bara effekterna av jordbävningen som står i vägen för att nästa år ska bli det utvecklingens år som Martelly har lovat. Hela Haitis moderna historia gör det.

Även om det finns optimister, som menar att jordbävningen är ett tillfälle att börja från noll för att bygga ett nytt land, ett nytt Haiti, så är inte det historiska arvet någonting som kan trollas bort.