Amerikanska soldater skändade lik i Afghanistan

2:00 min

Ännu en gång skakas den amerikanska militären av en film som lagts ut på internet. Den här gången är det en sekvens med amerikanska soldater som urinerar på dödade talibaner i Afghanistan.

På bilderna syns tre kroppar liggande på rygg. De är barfota och blodiga. Runt kropparna står fyra amerikanska soldater och urinerar på de dödade. De grymtar, flabbar och säger : Ha en bra dag, kompis.

Den i Genevekonventionen krigsbrottsklassifierade likskändningen filmades av en femte soldat och lades i natt anonymt ut på nätet.

Den upprör i dag en hel värld, inte minst Obama-administrationen och de amerikanska militära myndigheter. De har sett glimtar av hopp om fredssamtal med talibanerna men skakas nu av ännu en påminnelse av händelserna på Abu Ghurayb-fängelset i Irak.

"Avskyvärt, det vänder sig i magen", kommenterar en av Pentagons talesmän och utlovar grundlig utredning.

Från talibanernas håll säger man att det är barbariskt ”men sådana är de”

Incidenten är det senaste inslaget i vad som framstår som mönster i den amerikanska krigsföringen i Afghanistan och Irak.

I fjol dömdes elva amerikanska soldater för att ha mördat civila afghaner. Några hade samlat på sig kroppsdelar, som souvenirer och poserade för foton vid kropparna.

Den här veckan börjar rättegången mot en amerikansk officer som i Irak ledde en grupp soldater som massakrerade 24 civila, kvinnor, barn och män. I kongressen gjordes jämförelsen med Vietnamkrigets Song My-massaker.