Kandidater stoppas i kazakstanskt val

2:12 min

På söndag hålls nationella och lokala val i Kazakstan - men icke regimtrogna kandidater stoppas från att ställa upp. Oppositionen kopplar den hårdnande attityden till oroligheterna i landets västra del.

I en domstol i huvudstaden Astana kämpar Galija Satarova för sin rätt att ställa upp i söndagens val.

Domaren i sin svarta kappa inleder förhandlingen med att ge ordet till Galija Satarova. Galija berättar hur hon först godtogs som kandidat i valet till stadsfullmäktige i Astana bara för att sedan, med en dryg vecka kvar till valet, strykas från listan.

Skälet var att hon låtit bli att deklarerat en inkomst på tolv kronor på ett bankkonto som hon inte längre använder.

I rättssalen visar Galija upp ett intyg från banken som säger att det överhuvudtaget inte finns några pengar på kontot att deklarera för. Men det hjälper inte.

Det har hunnit bli midnatt när domaren efter en över fem timmar lång förhandling kommer fram till att Galija visserligen inte har några pengar på kontot - men att beslutet att stryka henne från listan ändå står fast.

Samma sak har hänt en lång rad självständiga eller regimkritiska kandidater inför söndagens val.

– I 20 dagar var de här personerna kandidater, men sedan togs de helt plötsligt bort, säger Zaurezj Battalova.

Hon var tidigare senator i parlamentets överhus, i dag ledare för en fond som arbetar för att stärka demokratin i landet.

Hon sätter strykandet av kandidater i ett direkt samband med händelserna i staden Zjanaosen i mitten av december, då demonstrerande oljearbetare sköts ner av polis. Officiellt dog runt 15 personer, men många menar att dödstalet är betydligt högre.

Efter den händelsen, säger Zaurezj Battalova, försöker regimen stoppa alla kritiska röster som öppet anklagar landets ledning för att skjuta på obeväpnade demonstranter. Man vill bara ha sina egna i beslutande ställning.

Galija Satarova är inte med i något parti utan ställde upp i valet till stadsfullmäktige i Astana som självständig kandidat. Hon är engagerad i boendefrågor och ville nu vara med och påverka på allvar. Hon är chockad över domstolens beslut och tänker driva sin sak vidare. Fast till valet på söndag är det redan för sent.