Karlskrona

Kaos på krogen kan kosta alkoholtillståndet

1:37 min

Krogen The Fox and Anchor i Karlskrona riskerar att förlora alkoholtillståndet. Bakgrunden är förra årets oktoberfestival, där mer eller mindre kaos rådde enligt polisen som besökte krogen på småtimmarna.

Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) anser att krogen fått alltför många chanser och om hon får bestämma, bör det utökade alkoholtillståndet dras in.

– Jag kan väl se att det finns skäl att göra något åt deras tillstånd som gäller mellan 01-03 på natten, kanske att det dras in under en begränsad tidsperiod, säger hon.

Många berusade
Den senaste händelsen utspelade sig under oktoberfestivalen och när polisen kom dit under småtimmarna rådde enligt deras rapport kaos.

Stor trängsel, borden var belamrade av tomma eller halvfyllda glas och flaskor och många av gästerna var mer än lovligt berusade.

– Glaskross på golvet är oacceptabelt, inte minst för att det är en risk för gästerna. Det tyder på att man mist kontrollen och det är en återkommande detalj i polisrapporten, att man inte haft kontroll över situationen. Man serverade också överförfriskade personer, vilket är otillåtet enligt alkohollagen, säger Ingrid Hermansson.

Medger stök
Nattklubbens ägare har avböjt en kommentar, men i ett brev till socialnämnden medges de faktiska omständigheterna. Ägarna hävdar däremot, trots polisrapporten, att personalen hade full kontroll över situationen.

Att det blev aningen stökigt berodde på att många gäster skulle ta sig ut samtidigt som öltältet stängdes.

I brevet till nämnden skriver ägarna att ett indraget tillstånd är ett hot mot krogen, eftersom man inte kommer att få in tillräckligt med intäkter om alkoholförsäljningen stoppas efter klockan ett.

– Vårt uppdrag är att se till att alkohollagen följs, vi kan inte ta hänsyn till vilka konsekvenser ett indraget tillstånd får för en krog, säger Ingrid Hermansson.

Varnats förr
Att dra in ett alkoholtillstånd är en mycket ovanlig åtgärd, enligt kommunens alkoholhandläggare Lennart Nilsson.

Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson ser mycket allvarligt på den rapport som lämnats in av polisen. Hon understryker att det inte rör sig om en engångsföreteelse.

– Både under 2008 och 2009 fick krogen både en erinran och varning, på grund av att man inte haft den kontroll som lagen kräver och redan där låg deras utökade alkoholtillstånd i farozonen, säger Ingrid Hermansson.