Vad är poddradio?

Med poddradio kan du lyssna på våra program när du vill och var du vill. Det finns många olika sätt att lyssna, men i grunden är det enkelt.

Poddradio är ljudfiler som du kan ladda hem eller lyssna på direkt från sverigesradio.se, i vår mobilapp Sveriges Radio Play eller i en särskild poddapp i din smartphone. Det finns också program till din dator (till exempel iTunes) som du kan använda för att lyssna. 

Du kan prenumerera

Det som gör poddradio till något mer än enstaka filer som går att ladda ner är möjligheten att prenumerera. Det innebär att en poddapp automatiskt laddar ner nya avsnitt åt dig. 

Men du måste inte prenumerera. Vi på Sveriges Radio tycker att det ska vara lätt att lyssna på våra poddar, så vi har sett till att det går att lyssna på dem på många sätt:

Så lätt lyssnar du på poddradio

Innehåll i poddradio

Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte erbjuda allt vi sänder som poddradio. Av samma anledning måste musiken klippas bort eller förkortas i en del program innan vi erbjuder dem i nedladdningsbar form.

Trots det har vi hundratals poddar du kan lyssna på. De flesta av programmen du hör i P1 och P3 finns till exempel som podd. Dessutom gör vi exklusiva poddar, det vill säga program som görs direkt för poddpubliken utan att först sändas i radio.

På sverigesradio.se ser du att ett program finns som podd på två sätt:

  1. Programmets avsnitt har en länk där det står "ladda ner"
  2. Programmet har en länk som heter "Poddradio (xml)" under rubriken "Prenumerera" långt ned på programmets sida.

Vi tar inte betalt

Sveriges Radios poddar är gratis, men din mobilopreratör kan ta betalt för den datatrafik som krävs för att ljudet ska laddas ned till din telefon.

Kolla med din mobiloperatör vad som gäller för just ditt abonnemang.