FP, KD och C vill stoppa avvisning av sjuk pojke

1:37 min

Ekot har i dag berättat om en svårt sjuk pojke som ska utvisas från Sverige till Azerbajdzjan, trots att flera läkare varnat för att det innebär allvarlig risk för hans liv. Migrationsverket och Migrationsdomstolen, som fattat beslut i frågan, anser att de bara följt lagen. Nu vill de tre små allianspartierna (FP, KD och C) ändra i lagen.

Emma Henriksson är migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– Om det är så att vi utvisar barn till döden, så har vi förlorat all vår medmänsklighet. Det är inte acceptabelt med den synen på vårt medmänskliga ansvar som vi Kristdemokrater står för, säger Emma Henriksson.

Ekot har träffat en pojke som vi kallar Mattias. När vi besöker honom står han i rummet längst in i den lilla lägenheten och skriker. Exakt vad han lider av är inte helt fastställt, men läkarna skriver genomgående i journalerna om posttraumatisk stress.

Enligt Migrationsdomstolen kan Migrationsverket självmant avbryta utvisningen av honom, men enligt Migrationsverket måste han i princip bli sjuk på ett nytt sätt för att få stanna, eftersom Migrationsdomstolen redan tagit ställning till hans sjukdomstillstånd.

Fredrik Federley, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet säger så här.

– Min personliga uppfattning är att vi har varit tydliga i lagstiftningen att om det finns särskilda skäl, till exempel svåra sjukdomar, ska det finnas skäl för uppehållstillstånd, säger Fredrik Federley.

I botten handlar fallet med Mattias om synnerligen ömmande omständigheter som skäl för uppehållstillstånd, en fråga som Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet tidigare sagt att de vill se över. Men ännu har det inte resulterat i något konkret.

Ulf Nilsson, migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet, vill nu driva på frågan.

– Om någon människa behandlas på ett sätt som är stötande ur human, moralisk synpunkt så är ju det upprörande, så det är bråttom att vi kommer igång med det här arbetet, säger Ulf Nilsson.

Ekot har sökt Migrationsminister Tobias Billström.