Kalmar län

Fler brott anmäldes förra året

1:40 min

Det anmäldes fler brott i länet i fjol jämfört med 2010. Lägenhetsbrotten är en kategori som sticker ut. De kommuner där antalet anmälda brott ökade mest var Högsby och Hultsfred. Nybro och Västervik går däremot mot trenden och är positiva undantag.

I Kalmar län så ökade antalet anmälda brott med nästan två procent 2011 jämfört med 2010. En sak som sticker ut är lägenhetsinbrotten som ökade med hela 29 procent.

Nybro, tillsammans med Västervik, är dock positiva undantag. I Nybro har antalet anmälda brott minskat från 2072 under 2010 till 1719 under 2011, något som de nybrobor som P4 Kalmar pratat med så klart tycker är bra.

– Jag tänker väl att då sitter väl de inne. De som gör de här brotten, säger Conny Johansson.

Högsby har ökat mest

Nybroborna märker dock inte av att brottsligheten skulle ha minskat.

– Nej, inte vad jag vet. Man ser mindre i tidningarna och grejer, Daniella Erlandsson.

– Det är inget jag märker av men jag kan ju känna mig trygg när jag går på stan på kvällen, säger Erika Strandberg.

Men Nybro är som sagt ett undantag. I länet så har antalet anmälda brott ökat med 2 procent enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Den kommun där brotten har ökat mest är Högsby. 30 procent fler brott anmäldes i Högsby ifjol. Även i Hultsfreds kommun ses en ökning på 15 procent.

"Satsa på saker för ungdomar"

P4 Kalmar passade på att fråga Nybroborna vad de tror behöver göras för att trenden med färre anmälda brott ska hålla i sig.

– Jag tror att man ska satsa på att hitta saker till ungdomar att göra på kvällarna istället för att de ska gå ute på stan själva och få för sig att göra saker de inte borde, säger Erika Strandberg.

– Mer poliser ute. Synas mer ute. Det tror jag är det stora, säger Margret Johansson.