KRIGET I AFGHANISTAN

Män i skandalvideo identifierade

1:45 min

Den amerikanska marinkåren har lyckats fastställa identiteten på de fyra soldater som kan ses urinera på döda afghanska talibaner i en video som las ut på nätet natten till i dag.

Det här uppger en icke-namngiven källa i Pentagon för nyhetsbyrån AFP i kväll.

Den amerikanska militären har inlett en brottsutredning. Men talibanerna har sagt att händelsen inte kommer att stoppa de planerade fredssamtalen för att få ett slut på kriget i Afghanistan.

Försvarsminister Leon Panetta har i dag tagit del av videomaterialet och i ett uttalande fördömer han kraftigt det som sker där. Fyra soldater urinerar på vad som förefaller vara tre döda talibaner, en av soldaterna säger "ha en bra dag, polarn".

Så snart den chockerande videon hade lagts ut på internet så inledde den amerikanska marinkåren en utredning om händelsen och hur soldaterna i så fall ska bestraffas.

Det här är bara den senaste i en lång rad av händelser där amerikanska soldater begår övergrepp mot levande eller döda afghaner eller tidigare i Irak.

Försvarsargumentationen från Pentagon har alltid varit att det handlat om enskilda soldater som misskött sig men att krigsmakten som helhet är bra. Men ju fler fall av den här typen som dyker upp kan man fråga sig om det finns någon form av systemfel i botten.

Urineringsvideon är mycket besvärande för den amerikanska militären och den kommer i ett mycket olämpligt ögonblick. Just som de första allvarliga försöken ska göras på tio år att inleda förhandlingar med talibanerna.

Det första steget har tagits med att talibanerna sagt att de ska öppna ett kontor i Qatar, USA väntas visa god vilja genom att frige fem talibaner från Guantanamo-lägret.

Fredsprocessen är mycket skakig och minsta sak kan få den att haverera – men en talesman för talibanerna säger i varje fall att den senaste videon inte innebär att de kommer att dra sig ur.