Kalmar län

Din katt kan vara giftig

1:42 min

Hemmakatten kan bära på livsfarliga bakterier och blir du biten kan du bli allvarligt sjuk. Förra året drabbades nära en länsbo i veckan av ett allvarligt kattbett. Bakterierna i kattens mun kan orsaka infektioner.

Lotta Borg i Kalmar var en av dem som blev biten av sin katt.

Vanligtvis är de tre katterna Lotta Borgs små älsklingar. Men en morgon strax före jul skulle hon lyfta upp en av dem, utan att hon märkte att kattens svans satt fastklämd.

– Det gjorde förstås jätteont på honom och då högg han mig i benet, i mjukdelarna i vaden. Och blodet rann. Nu är det tre veckor sedan och det är fortfarande inte riktigt bra, säger hon.

Rött och svullet

I katters mun finns pasteurellabakterier som kan leda till infektioner. Kattens långa vassa huggtänder gör dess bett extra farliga och när Lipton satte tänderna i Lottas vad blev hon dålig efter bara några timmar.

Hela underbenet blev rött och svullet och trots flera antibiotikakurer behövde hon bli inlagd på sjukhus innan hon blev bättre.

47 patienter förra året

Katter som sällskapsdjur är väldigt vanliga i Sverige. Det finns omkring 1,3 till 1,4 miljoner katter i Sverige och risken för bett är förstås stor.

Förra året hittade mikrobiologiska laboratoriet på länssjukhuset i Kalmar pasteurellabakterier i provtagningar från 47 patienter. De flesta av dem hade råkat ut för ett kattbett.

Viktigt att göra rent

Ofta botas infektionerna enkelt med en antibiotikakur men ibland kan den bitna bli riktigt sjuk och i ovanliga fall kan ett bett leda till blodförgiftning. Personer med nedsatt immunförsvar, som går på cellgifter eller höga kortisondoser ska också vara extra försiktiga.

– Det är viktigt att göra rent såret ordentligt om man blir biten, säger Claes Söderström som är smittskyddsläkare i landstinget i Kalmar län.

Ska man vara rädd för sin katt?

– Nej, men man ska ha respekt för katten.