Kris i Nigeria påverkar priset på olja

I Nigeria fortsätter generalstrejken i dag, och hotet om att stoppa oljeexporten kvarstår. Presidenten och fackförbunden inom oljeindustrin kom inte fram till någon lösning vid ett möte i går kväll. Krisen i Nigeria påverkar nu världsmarknadspriset på olja.

– Strejken fortsätter tills vi har nått en överenskommelse, sa en av fackförbundsledarna när mötet med presidenten avbröts sent i går kväll.

Hotet om att från och med midnatt söndag även stoppa oljeproduktionen i Nigeria kvarstår alltså .

Nigeria är Afrikas största oljeproducent, och är bland annat USA:s 5: e största oljeleverantör.

Så generalstrejken i Nigeria får nu konsekvenser långt utanför landets gränser.  

Det märktes på oljepriserna på världsmarknaden i går, som steg efter nyheten om att strejken ska utvidgas till oljeindustrin.

Det är i protest mot att regeringen med president Goodluck Jonathan i spetsen har dragit in bränslesubventionerna som 10 000 tals människor gått ut på gatorna i demonstrationer i en vecka nu.

Bensinpriset fördubblades över en natt, och minst tio människor har hittills dött i protesterna som följt, där arga unga män bränt bilder av presidenten och skanderat Badluck Jonathan i sin ilska över åtgärden.

Men Jonathan har hittills stått fast vid sitt beslut och menar att de miljarder som staten kommer att spara behövs till att satsa på den eftersatta infrastrukturen i landet.

Men för många i Afrikas folkrikaste land har det billiga bränslet varit en av få förmåner de sett av landets oljetillgångar, där mycket försvinner bort i korruption.

Förhandlingarna mellan facken och president Jonathan ska nu fortsätta i morgon, och en företrädare för ett av fackförbunden säger att samtalen hittills varit fruktbara, och att båda parter lyssnat på varandra - men chefen för det största oljefacket visade samtidigt att han känner sig säker på sin position inom landets viktigaste industri när han drog slutsatsen.

– Om allt står stilla kommer regeringen att ge sig.