Fler vargar får fällas i skyddsjakten

1:43 min

Naturvårdsverket mer än fördubblar tilldelningen för skyddsjakt av varg. I år ger man utrymme för skyddsjakt på 32 vargar, jämfört med 12 förra året. Nytt är också att skyddsjakt får genomföras i förebyggande syfte. Motivet är en allt större vargstam.

– Det finns fler vargar än förra året. Därmed bedömer vi att det finns en potentiellt ökad risk för skador, säger viltsamordnare Ruona Burman på Naturvårdsverket.

Det som presenteras i dag är ett handlingsutrymme för skyddsjakt av varg, alltså när en varg ska få skjutas för att den bedöms ha ställt till en skada.

I Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län får 25 vargar skjutas fram till årsskiftet om behov uppstår. I Jämtlands län handlar det om sju vargar.

En förändring i år är att skyddsjakten ska få genomföras i förebyggande syfte, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

– Vi ser att i vissa fall ska man kanske inte behöva vänta på att en skada inträffar. Det kan till exempel gälla om det finns björnar i renarnas kalvningsland. Där vet vi redan på förhand att det finns en stor sannolikhet att allvarlig skada kan inträffa för renarna. Då ska man kunna besluta i förebyggande syfte, säger hon.

Det är länsstyrelserna i varglänen som får besluta om skyddsjakt ska genomföras. Naturvårdsverket betonar att det handlar om ett handlingsutrymme som inte behöver utnyttjas.

Men Naturskyddsföreningen riktar kritik mot beslutet. Ordförande Mikael Karlsson tycker att man tagit med alldeles för många vargar i handlingsutrymmet. Han ser en risk att länsstyrelserna nu kommer att utsättas för hård press att säga ja till jakt.

– Risken är att länsstyrelserna, som utsätts för väldigt stark press från jaktlobbyn, ger efter och ser det här som ett utrymme som ska användas fullt ut – även om det inte är avsikten, säger Mikael Karlsson.