Torsås

TMDI tar över del av Faureciafabriken

Den gamla Faurecia-fabriken säljs i två delar. Den minsta säljs med verktyg och allt till företaget TMDI som tillverkar maskiner och verktyg. Företaget finns redan i lokalen. Den stora fabriksdelen på 1 800 kvadratmeter säljs också men till vem är än så länge hemligt.

Inom någon vecka ska det presenteras vem det är. Men klart redan nu är att det handlar om en tillverkningsindustri och att de ska flytta in redan innan sommaren.

– Det är en industriverksamhet som kommer att ägna sig åt tillverkning, men det kommer inte ligga inom den tidigare branschen bockning av plåtrör, utan det är en ny sektor, säger Håkan Algotsson (C) som är kommunalråd i Torsås.

"Jättestor betydelse"

Nu ska det bli ny fart i lokalerna. TMDI är redan på plats och sysselsätter drygt 30 personer. Det handlar om personer som tidigare jobbat på Faurecia.

För Torsås kommun som i och med nedläggningen av Faurecia förlorade kommunens största industri betyder det mycket att någon annan är villig att satsa i lokalerna:

– Det har en jättestor betydelse för bilden av Torsås kommun som en framgångsrik utvecklingskommun och det tror jag är väldigt viktigt om folk ska vara intresserade att flytta hit, säger Håkan Algotsson.

Hade 600 anställda

I mitten av december 2010 chockade avgasrörtillverkaren Faurecia Torsås med beskedet att hela fabriken läggs ner. De 160 anställda som var kvar på företaget efter flera tidigare neddragningar fick sluta.

Som mest har Faurecia haft runt 600 anställda vid fabriken i Torsås.

Sättet som ägaren levererade beskedet till de anställda fick skarp kritik av den tidigare vd:n på företaget, Bengt Kaddik. Han menade att det var fel att en konsult fick ge beskedet att fabriken skulle slopas.

Mötesplats för arbetssökande

Efter nedläggningen har Torsås kommun försökt hitta nya intressenter som vill ta över lokalerna, i hopp om att nya arbetstillfällen ska skapas på orten.

Tidigare i veckan blev det klart att Torsås kommun öppnar en ny mötesplats för arbetssökande, där de kan träffa sina handledare från arbetsförmedlingen.