Experter varnar för sjukdom som inte finns

2:44 min

Många människor i Sverige riskerar sin hälsa genom att äta hormontillskott - för att bota en sjukdom som inte finns. Det varnar flera experter som vetenskapsradion pratat med. Det handlar om den starkt ifrågasatta diagnosen "hypotyreos 2" som lanserades 2005 av en amerikansk läkare och som därefter spridit sig till Sverige via internet.

- Jag hade till exempel en enorm trötthet som inte gick att vila bort, koncentrationsproblem, hjärndimma, svårt att hitta namn årtal och ständig värk i knän, händer, axlar, fötter, säger Ewa Berthagen.

Hon menar att hon antagligen haft hypotyreos 2 i hela sitt liv utan att veta om det - och att hon inte är ensam. Ewa Berthagen representerar en av två föreningar för patienter med den här sjukdomen som uppskattningsvis har över 500 medlemmar i Sverige.

Uttrycket "hypotyreos 2" myntades av en amerikansk läkare i en bok som kom ut 2005 och påstås vara en hormonbristsjukdom som den vanliga vårdens blodprov missar. Sedan dess har begreppet spridit sig till Sverige, bland annat via olika nätforum.

Men det finns inte några som helst vetenskapliga belägg för att den här sjukdomen överhuvudtaget existerar. Det säger Mats Palmér, överläkare på Karolinska sjukhuset, liksom flera andra specialister på hormonsjukdomar som Vetenskapsradion talat med.

Dom senaste åren har Mats Palmér och hans specialistkollegor runt om i landet fått ta emot allt fler patienter som tror att dom har hypotyreos 2. För att bevisa att dom har sjukdomen har många anlitat ett privat analysföretag, Scandlab - vars dyra urin- och salivtester påstås kunna hitta hormonbrister som den vanliga vården missar. Patienterna har sedan kontaktat någon av de läkare som företaget samarbetar med som skrivit ut hormontillskott som medicin.

Men Scandlabs tester är ovetenskapliga och oanvändbara, säger Mats Palmér. Han och flera andra experter är mycket kritiska till Scandlabs metoder - och dom läkare som företaget samarbetar med som skriver ut hormonmedicin som kortisol, eftersom det innebär stora hälsorisker att äta kortisol i onödan. Man kan bland annat drabbas av diabetes.

- Dom här människorna mår dåligt. Dom söker halmstrån, förklaringar till att dom mår dåligt och så ser man en chans att profitera på dessa människor. Dessutom leder det till en behandling som innebär biverkningar och risker, säger Mats Palmér.

Men Scandlabs VD, Per Magnusson, försvarar företagets medicintester, som utförs av ett amerikansk-engelskt labb som de samarbetar med.

- Om testerna är trovärdiga för 200 miljoner amerikaner och för den engelska befolkningen, så kan de ju vara trovärdiga för den svenska också. Läkarna som kritiserat detta har ju inte satt sig in i vad det handlar om.

- Så läkarna har fel menar du?

- Ja.