Ingen uppgörelse om sterilisering vid könsbyte

2:00 min

Det finns ingen uppgörelse om att vänta med att ta bort kravet på sterilisering i samband med könsbyte i det förslag till en ny lag som regeringen lägger fram i vår.

I går välkomnade den kristdemokratiska ledamoten i socialutskottet, Anders Andersson, en sådan uppgörelse men Erik Ullenhag, som är ansvarig minister för HBT-frågor dementerar alltså den uppgiften.

– Det finns ingen uppgörelse i den här frågan. Folkpartiet driver på att vi ska avskaffa kravet på tvångssterilisering, men där tycker ju partierna olika, säger han.

I vår lägger regeringen ett förslag till ny lag som ska reglera vad som ska gälla vid könsbyten. Som lagen är formulerad nu finns ett krav på sterilisering som alla i regeringen utom Kristdemokraterna vill ta bort.

För att komma förbi den låsningen skulle det enligt uppgifter till TT i går finnas en uppgörelse om att frågan om sterliseringskravet skulle lyftas ur propositionen för att utredas igen. Men en sådan uppgörelse finns inte, enligt Erik Ullenhag.

Kan du tänka dit att låta frågan utredas igen?

– Den typen av detaljer är sådant vi får förhandla om men det är klart att den lagstiftning som ska komma på plats ska ju vara så bra och rättssäker som möjligt, säger han.

Men Barbro Westerholm (Fp) som är ledamot i socialutskottet sa i P1-morgon i morse att hon kommer att ställa sig bakom ett riksdagsinitiativ om inte steriliseringskravet tas bort i propositionen.

– Blir det ingen proposition måste det bli tillkännagivande eller utskottsinitiativ, säger hon.

Ekot har inte kunnat nå någon av de moderata ledamöterna i socialutskottet och heller inte kristdemokraten Anders Andersson.

Men ordföranden i socialutskottet, centerpartisten Kenneth Johansson, ser inget behov av ett utskottsinitiativ om förslaget från regeringen blir att utreda steriliseringskravet igen.

– Om det visar sig att det finns behov av att fördjupa arbetet för att få en helhetslösning och det sker mycket snabbt så är det någonting som vi får diskutera, säger han.