Ny psykiatrisk utredning för Behring Breivik

1:11 min

Det blir en ny kompletterande utredning av Anders Behring Breiviks tillstånd. Det meddelade Oslo Tingrett idag. Två nya sakkunniga är utsedda och de ska inte bara titta på Breiviks psykiska status utan också på eventuella kopplingar mellan det politiska manifest han skrivit och hans agerande. 

– Rätten menar att sakens helt speciella och särskilt allvarliga karaktär gör att tillräknelighetsfrågan bör utredas närmare, sa domaren Wenche Elizabeth Arntzen.

Hon är en av de två domare som kommer att leda rättegången mot Breivik och motiverade beslutet med att man kommer att få "en bredare bild". Den nya undersökningen kommer i rätten att bedömas likvärdig med den tidigare.

– De är två självständiga bevismedel, sade Arntzen på presskonferensen.

Enligt Arntzen har rätten inte givit efter för krav från allmänheten och de anhöriga. Hon vill heller inte säga att rätten tycker att den första undersökningen inte var tillräckligt bra.

– Det här är för att få saken belyst på bästa sätt.

De nya utredarna kommer att få tillgång till tidigare material och inspelade polisförhör. Om de även får träffa Breivik är upp till honom.

– Det är önskvärt att han samarbetar, men han kan inte tvingas till det, sade Arntzen.

Beskedet var väntat efter kritiken mot att de tidigare experterna förklarat honom otillräknelig vid terrordåden den 22 juli.

Experter och målsägarbiträden som företräder Breiviks offer har varit kritiska till den tidigare utredningen.

Psykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby förklarade honom otillräknelig på grund av paranoid schizofreni när han sköt ihjäl 77 människor på Utöya och utförde bombattentatet i Oslo.

När det dessutom läckte ut att tre psykologer och en psykiater från det fasta vårdteamet på Ilafängelset, där Breivik sitter inför rättegången i april, i en parallell undersökning ansåg att Breivik varken är psykotisk eller schizofren, har kraven ökat på att utreda saken på nytt.

Ekot/TT