Växjö/Älmhult

Flera bedragare på Blocket inför rätta

1:29 min

Två män från Kronoberg åtalas för att ha kapat och lagt ut falska annonser på Blocket. På det sättet har de lurat till sig 300 000 kronor.

I dag inleddes en sex dagar lång rättegång i Växjö tingsrätt mot bland andra två män från Kronoberg och en man från Eksjö, som står åtalade för grovt bedrägeri. Vid 21 olika tillfällen sommaren 2009 ska de tre männen ha lurat till sig närmare 300 000 kronor genom falska eller kapade annonser på Blocket.

De kapade annonser
Enligt åklagaren har de olika bedrägerierna gått till på nästan samma sätt. Det har i samtliga falla handlat om påstådd försäljning av bilar, husbilar eller husvagnar. Bland annat har riktiga annonser kapats, det vill säga att den riktiga annonsen har försetts med annat telefonnummer och pris och sen placerats i ett annat geografiskt område.

Den var en 30-årig Växjöbo med en bakgrund inom bilbranschen som stod för annonserna, enligt åklagaren. En 25-årig man från Älmhult ska sen ha haft hand om telefonkontakterna med eventuella köpare. För att hålla kvar fordonet och inte sälja det till någon annan skulle köparen betala en handpenning - det handlade om några tusenlappar och upp till 95 000 kronor.

Försäljaren gick upp i rök
Köparen fick sen aldrig se röken av fordonet, och på telefonnumret i annonsen var det inte längre någon som svarade. Det kunde också sluta med att köparen fick tag i den rätte ägaren till det fordon han trodde sig ha köpt och då fick reda på att bilen eller husbilen inte alls var till salu.

Den tredje mannen, hemmahörande i Eksjö, ska i första hand ha ställt sitt privata bankkonto till förfogande för de lurade köparnas inbetalningar och sen ska han ha fört över pengarna till de båda andra männen.

Idag erkände 25-åringen och 30-åringen en del av bedrägerierna. Om de fälls de för grovt bedrägeri riskerar de fängelsestraff från sex månader till sex år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se