Tränarens taktik: "Smiska henne på rumpan"

1:42 min

En tränare för ett innebandylag för 14-åriga pojkar jämför olika typer av försvarsspel med hur tjejer ska behandlas. Taktiken anspelar mycket på sex, men även på våld.

– Det är ju klart olämpligt, naturligtvis. Det är ju en enskild tränare som använt sig av detta och det är naturligtvis inget som klubben står bakom eller har vetat om överhuvudtaget, säger Leif Winterhof som är vice ordförande för innebandy klubben Engelholm FBC.

"Jennifer är den lugna trygga tjejen som inte gör konstiga saker eller blir irriterad. När vi spelar Jennifer är vi trygga i våra roller och arbetar tillsammans. Petra är den galna bruden som man nästan är rädd för. Hon rivs, bits och gillar att dominera. Man kan riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan, ju mer energi desto bättre". Så beskrivs två strategier för innebandylagets försvarsspel.

Tränaren har berättat för klubben att det är en amerikansk basketfilm som inspirerat honom till just den här strategin.

– Tränaren har förklarat för mig att det är en amerikansk film där det är en basketcoach som heter Coach Carter som han hämtat idén från och applicerat det på sin träningsgrupp. Det är en förklaring men inget försvar för vad han gjort, säger Leif Winterhof.

I en nionde klass i Ängelholm går Emelie - hon och hennes vänner har reagerat starkt på nyheten om försvarsstrategierna.

– Jag tycker det är jättesjukt. Det känns väldigt konstigt att man tar tjejer och så, det känns diskriminerande på något sätt. Det är klart att killarna tänker på detta efteråt, alltså de snackar ju om detta, så det påverkar ju dem också.

Och det är faktorer som Leif Winterhof också ser.

– Risken är ju att man kan få en skev bild av sexualitet naturligtvis, säger han.

Nu ska klubben diskutera om tränaren - som bett om ursäkt - ska få vara kvar. De ska också få hjälp med jämställdhetsarbetet.

– Vi kommer att höra med föreningen vilken hjälp de vill ha, så att de också kan gå vidare med sin innebandy, säger Jane Andersson som är ordförande i Skånes innebandyförbund.

*Uppdatering: Efter ett extrainsatt möte meddelar styrelsen FBC Engelholm att tränaren är avstängd tillsvidare och att de har inlett en utredning.