Ökad svensk vargjakt en konfliktfylld fråga

1:41 min

Skyddsjakten av varg kommer i år kunna beröra 32 stycken vargar enligt Naturvårdsverkets beslut. Men det är länsstyrelserna som kommer att avgöra vilka vargar som kommer att drabbas.

– Det stoppar inte tillväxten i vargstammen, men det saktar ner tillväxten, säger Olof Lidberg, vargförskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

Även enligt Naturvårdsverket har vargstammen ökat under det senaste året och på Jägareförbundet vill man se att ännu fler vargar ska få lov att skjutas.

– För oss jägare är det stora problemet att vargen tar hundarna. Vi har en nordisk tradition sedan hundratals år att vi jagar med lösspringande hundar. Det leder till att jägare inte vill släppa sina hundar för att man riskerar att bli av med dem, säger Torsten Mörner ordförande för Jägareförbundet.

Naturvårdsverker ger i år utrymme för skyddsjakt på 32 vargar. Förra året var antalet 12. Men utöver det tilläts licensjakt på uppemot 19 stycken. Vilket blev kritiserat av både EU-kommissionen och miljöorganisationer.

Vargfrågan är het och även om vargforskaren Olov Liberg, som är biolog i grunden, månar om att det ska kunna finnas fler vargar i Sverige, så anser han att det är bra att befolkningen får vänja sig successivt.

– Vargen är oerhört konfliktskapande, i vargbygderna. Om man går fort fram och fridlyser vargen helt, ur bevarandesynpunkt skulle det kanske vara det mest gynnsamma, men det skulle snabbt öka konflikterna väldigt. Det skulle möjligen slå tillbaka på vargstammen genom en ökad illegal jakt, så det finns även bevarandeskäl till att gå långsamt fram, säger han. 

AVA: Olof Liberg vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Reporter Malin Olofsson.