Lund

Skolor varnar föräldrar efter våldtäktsförsök

2:01 min

Efter fyra våldtäktsförsök mot unga flickor i Lund den senaste veckan, uppmanar idag fyra skolor föräldrarna att följa sina barn till och från skolan.

På torsdagen utsattes två 11-åriga flickor inom loppet av en timme för var sitt våldtäktsförsök i bostadsområdet Linero i Lund. I helgen inträffade ytterligare två försök, också de i östra Lund.

På fredagen skickade fyra skolor brev till föräldrarna och uppmanade dem att prata om överfallen med sina barn. Dessutom vill skolorna (flygelskolan, Munspelets skola, Vikongaskolan och Östra Tornskolan) att föräldrarna ska följa sina barn till och från skolan.

De barn som går på fritidsgården Fritidsklubben, kommer att hämtas av fritidsledare vid skolorna.

En av rektorerna som skickat ut brevet till föräldrarna, är Marie Jönsson på Vikingaskolan. Hon förklarar utskicket med omsorg om elevernas säkerhet.

- Vi är rädda om våra elever. Vi har också informerat de äldre eleverna om att de inte ska gå ensamma till och från skolan.

Samma linje är polisen inne på. Ann Lindvall arbetar med ett av överfallen, och hon tycker att barn och ungdomar ska undvika buskage och ensligt belägna platser och gångbanor i området.

Polisen arbetar med teorin att det är maximalt två gärningsmän. De fyra fallen av våldtäktsförsök alternativt sexuellt ofredande har drabbat två 11-åringar, en 13-åring och en 26-åring. Men den sistnämnda flickan kunde förväxlas med en tonåring, vilket skulle tala för en enda gärningsman.