Bombardiers supertåg till SJ försenat

1:38 min

De nya moderna snabbtåg som SJ skulle ha börjat köra redan förra året har försenats. Anledningen är att leverantören Bombardier fortfarande arbetar med att få tågen helt klara.

Sammanlagt har SJ beställt 20 tåg av Bombardier av modellen kallad SJ 3000. Planen var först att de skulle tas i drift i augusti och när det inte klarades av var förhoppningen att de skulle börja rulla i december. Men ytterligare förseningar har alltså uppstått.

– Ja det stämmer, säger Pär Isaksson, informationschef på Bombardier.

– Men man ska komma ihåg att det här är fordon som ska hålla i ungefär 30 år framöver, tillägger han.

SJ 3000 kommer att bli Sveriges mest moderna och miljövänliga tåg och ska köras främst på sträckorna från Stockholm och norrut. Tåget har bland annat snabb acceleration och inbromsning som gör att restiden blir kortare.

Mycket av den här nya tågmodellen har utvecklats just i Västerås, säger Pär Isaksson.

– Vi har bland annat utvecklats styrsystemen, utprovning och anpassning. Även designen har svensk grund. Så mycket av den kunskap och teknologi som finns i tågen har sitt ursprung i Västerås.

Nu är föhoppningen att SJ 3000 ska kunna tas i drift i slutet av januari.  Förseningarna beror bland annat på att tågen måste ha provkörts felfritt flera tusen mil och att det finputats på en del detaljer. Själva systemet är också mycket komplext vilket bidrar till förseningen, säger Pär Isaksson.

– Varje lands system ser ju annorlunda ut vilket gör att själva kundanpassningen tar lång tid. Ibland underskattar vi tillverkarare och leverantörer komplexiteten i detta.