EU-parlamentet:

Sluten uppgörelse om talman upprör

2:32 min

Många EU-parlamentariker är kritiska mot uppgörelsen inför valet av ny talman nu på tisdag 17 januari. Sannolikt kommer den tyske socialdemokraten Martin Schulz få posten, i enlighet med en överenskommelse mellan ledarna för parlamentets största partigrupper.

Den svenska folkpartisten Cecilia Wikström är en av dem som ogillar den här uppgörelsen.

– Det är ett underbetyg för det demokratiska systemet att vi har dessa slutna överenskommelser bakom stängda dörrar, med nästan ingen insyn alls för oss som är folkvalda ledamöter i detta hus. Det tycker jag är synd och skam, säger Cecilia Wikström (FP).

Efter det senaste EU-parlamentsvalet 2009 gjorde de två största partigrupperna upp om att dela på talmansposten under den här mandatperioden. Nu har halva mandatperioden gått, och det är dags att avgå för talmannen Jerzy Buzek från konservativa EPP. Enligt uppgörelsen är manegen krattad för socialdemokraten Martin Schulz att ta över.

Detta välkomnas förstås av de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet, men från många andra partigrupper kommer kritik mot uppgörelsen. Två brittiska politiker försöker nu utmana Schulz i talmansvalet: liberalen Diana Wallis och den konservative Nirj Deva.

En rad svenska parlamentariker säger till Ekot att de kommer att rösta på liberalen Wallis, däribland alla tre folkpartisterna och Piratpartiets Christian Engström. Miljöpartisten Carl Schlyter lutar åt Wallis, liksom vänsterpartisten Mikael Gustafsson. Han säger sig tro mer på liberalen Wallis än Schulz när det gäller förmågan att leda parlamentets arbete.

EPP-gruppen är alltså en part i uppgörelsen om talmansposten, men minst två svenska EPP-politiker överväger att gå emot partilinjen genom att låta bli att rösta på socialdemokraten Schulz som talman. En av dem är moderaten Christofer Fjellner.

– Det är ingen hemlighet att jag inte är särskilt förtjust i Martin Schulz, den som troligen kommer att bli vald. Han är inte en enande kraft, och han är väldigt aggressiv egentligen, säger Christofer Fjellner (M).

Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Alf Svensson säger till Ekot att han är kritisk mot att hans egen EPP-grupp har gjort upp internt med socialdemokraterna om talmansvalet. Han vill däremot inte avslöja vilken kandidat han kommer att rösta på. Talmansvalet är en sluten omröstning där EU-parlamentarikerna kan vara hemliga med vem de röstar på.

Vid de tre senaste talmansvalen har alla kandidater fått chansen att, just före valet, hålla ett kort tal till alla EU-parlamentariker. Martin Schulz båda utmanare, Diana Wallis och Nirj Deva, ville få den chansen, men det stoppades härom dagen av ledarna för de tre största partigrupperna vid ett möte med parlamentets så kallade talmanskonferens.