Utbildning

"Yrkesutbildningar kan ge jobb"

2:02 min

De närmaste veckorna är det dags för niorna i länet att välja gymnasieprogram. P4 Jämtland pratar med Lisbeth Godin Jonasson på Svenskt näringsliv om vilka program som kan vara bra att välja om man vill ha ett jobb inom näringslivet i länet. Hon nämner som exempel gymnasiets yrkesutbildningar.

De närmaste veckorna är det dags för niorna i länet att välja gymnasieprogram. Ungefär 1 300 elever handlar det om. Nu har det kommit siffror som visar vilka program som – åtminstone tidigare – dels gett stor chans att få jobb och dels stor chans att få hög lön senare i livet.

Daniel Lidström-Olsson går i nian på Storsjöskolan i Odensala i Östersund och han är rätt säker på vad han ska gå på gymnasiet.

Lisbeth Godin Jonasson på Svenskt näringsliv berättar vad det finns för jobbmöjligheter i länet när det gäller just näringslivs- och företagsjobb.

– Det finns en stor efterfråga inom väldigt många områden. En sektor, till exempel, är de jobb man kan få efter en yrkesutbildning på gymnasiet. Där är det ett generationsskifte på gång och efterfrågan på arbetskraft. Det gäller i högre grad utanför Östersund än i Östersund, säger Lisbeth Godin Jonasson.