Arabvärlden firar tunisiska regimens fall

2:22 min

Arabvärlden minns i dag, med både glädje och bekymmer, hur det var för ett år sedan när Tunisiens president Zine El Abidine Ben Ali flydde landet.

Filmsekvensen som visar mannen som trotsar utegångsförbudet och går ut mitt i natten och skriker när han nås av nyheten att Ben Ali flydde till Saudiarabien.

– Ben Ali har rymt, var inte rädda. Tunisierna är fria, ni är fria, ni behöver aldrig bli rädda igen, ropade han.

Filmen som visades gång på gång i tv-kanalerna för ett år sedan finns kvar i minnet hos många araber.

I dag firas den arabiska våren med båda stolthet och bekymmer. Arabiska medier skriver om nya begrepp som skapats det senaste året och som orsakar obehag och rädsla hos flera regimer. Nu har folket mera makt än någonsin.

Trots att araber verkar vara upptagna av sina egna interna bekymmer som den blodiga situationen i Syrien, krisen i Jemen, valet i Egypten, den ekonomiska och politiska situationen i Tunisien och Libyen är araberna fortfarande enade i de två orden som har funnits hela tiden under det senaste året: Alhurya, al demokratia, Frihet och demokrati.

Kampen för demokratin fortsätter att hålla araberna samman, enligt journalisten Rabi Naeem.

– Samtidigt har det funnits en bromsande effekt från länder som har kört fast i sin revolution och inte kunnat se frukten av kampen för demokrati. I dag är arabländerna delade i två kategorier: de som befinner sig mitt i en revolution och de som avvaktar, säger han.

Detta har använts av länder som strävar efter mera makt i regionen. Den politiska kartan i arabvärlden håller på att ritas om just nu. Det talas om nya politiska makter i regionen. Länder som Qatar och Saudiarabien har nu mer makt än förut även om Saudiarabien spelar en tyst roll.