Småland

Skolskelett ska begravas till sist

1:54 min

I två månader har ett gammalt undervisningsskelett väntat på begravning eller kremering i Växjö. Under tiden som kyrkogårdsförvaltningen har funderat på vad som är lämpligast har skelettet "Benjamin" fått vila i en kista.

Kyrkogårdsförvaltningen i Växjö har fått ett dilemma på halsen. I nära två månader har man haft ett undervisningsskelett av en okänd människa liggande i en kista i väntan på begravning eller kremering. Frågan är vad man ska göra med det.

Det är Ulriksbergskolan i Växjö som har haft skelettet över 60 år i sin tjänst, men de senaste åren har det stått undangömt.

Skolan ville inte slänga det på soptippen utan göra ett värdigt avslut när människoskelettet inte längre behövdes i undervisningen. Därför blev det en begravningsgudstjänst med avslut i kyrkan.

Väcker frågor

Krematoriet i Växjö fick ta hand om det och där har det legat i sen november. Mats Lindblad från Svenska kyrkan har sen dess funderat vad som ska ske med skelettet.

– Det är ett dilemma eftersom det inte är en avliden i den bemärkelsen, utan att det är ett skelett efter en avliden person. Vad är det för en människa och vilken tid levde denna människa? Det kanske inte var aktuellt att kremeras på den tiden den här människan levde, säger han om skelettet som väcker tankar.

Ska begravas på ett värdigt sätt

Nu har han bestämt sig för att skelettet som kallas Benjamin ska gravsättas för att få ett bra slut.

– Det är ett värdigt sätt att ta hand om den avlidnas skelett, även om den varit ett undervisningsobjekt i en skola, säger Mats Lindblad.

Vanligt med skelett i skolan förr

Han tror att det finns fler undervisningsskelett från riktiga människor gömda på skolornas vindar och källare och han tycker att de ska behandlas därefter.

– Jag har ingen statistik, men kan tänka mig att det finns fler med tanke på hur undervisningsvärlden såg för ett antal år sen där skeletten var en bra modell för hur en människa var uppbyggd. Jag rekommenderar att man hanterar de här på ett bra och värdigt sätt och försöker att få skeletten gravsatta när man inte ska använda dem mer i undervisningen, säger han.

Peter Bressler
peter.bressler@sverigesradio.se