Frankrike får sänkt kreditbetyg

1:17 min

Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte i dag kreditbetyget för den näst största ekonomin i euroområdet, Frankrike. Ytterligare länder i Europa väntas också bli nedvärderade. Beslutet från Standard & Poor's ökar oron för den europeiska ekonomin.

Den franska regeringen bekräftar att landets kreditbetyg sänks, tidigare hade Frankrike högsta betyg, AAA, nu sänks det ett snäpp till AA+. Det låter som en liten förändring men är ett hårt slag mot Frankrike. Kreditbetyget speglar hur stabilt ett land anses vara som låntagare, ju lägre betyg desto högre ränta måste landet betala för att låna.

Det officiella beslutet från Standard & Poor's väntas komma senare idag i USA och det antas att också Österrike förlorar högsta betyget och ytterligare ett antal euroländer kommer att nedvärderas. Däremot ser Tyskland, Nederländerna, Finland och Luxemburg ut att klara sig.

En omedelbar effekt blev att de stora börserna i Europa sjönk, liksom New York-börsen. Euron förlorade i värde gentemot dollarn, i orostider flyttar investerarna gärna sina pengar till USA som anses säkrare. Standard & Poor's varnade om nedvärderingen redan för en månad sedan men den kom ändå lite överraskande, i ett läge när man sett åtminstone vaga tecken till en stabilisering av den europeiska ekonomin.

Det finns ytterligare två stora kreditvärderingsinstitut men de har ännu inte sänkt kreditbetygen på samma sätt som Standard & Poor's.