Val i Kazakstan präglas av undantagstillstånd

1:55 min

I morgon är det parlamentsval i Kazakstan. Men i landets västra del präglas valet av tragedin i december då strejkande oljearbetare sköts till döds av polis.

I staden Zjanaozen där det skedde råder fortfarande undantagstillstånd. Men val ska trots allt hållas där.

Det viktigaste är att vi slipper krig, tycker Lena i kuststaden Aktau.

– Vi hoppas på det bästa, att vi får leva utan krig, i fred, välstånd och att det som hände i december inte ska hända mer, säger Lena som inte vill säga sitt efternamn.

Då, den 16 december när Kazakstan firade sin självständighetsdag, utbröt oroligheter i staden Zjanaozen ett par mil härifrån Aktau. Där hade oljearbetare under flera månader strejkat för högre lön och bättre arbetsvillkor. Den här dagen sattes byggnader i brand, bilar förstördes - polis och militär kallades in och sköt mot demonstranterna. Officiellt dog 16 personer men många menar att dödstalet är betydligt högre.

– Det som hände har väckt rädsla inombords. Man känner oro för barnens framtid, säger Lena.

Hon ska absolut rösta i morgon men vill inte säga hur. Presidenten Nursultan Nazarbajevs parti Nur Otan, Fäderneslandets ljus, är i dag ensamt parti i parlamentet och inför det här valet sades det att fler regimkritiska kandidater skulle släppas fram. Men efter händelsen i Zjanaozen har i stället flera kritiska kandidater stoppats. Men i ett tv-tal till folket i går kväll sa presidenten att han räknar med att två partier kommer att finnas i parlamentet efter valet.

Aktaubon Nina tänker rösta på presidentens parti Nur Otan. Hon tror inte att händelserna i Zjanaozen spelar någon roll för valet.

– De som låg bakom upploppet i Zjanaozen, de kom utifrån, säger hon.

Det är nu också den officiella linjen i Kazakstan. Att oroligheterna startades av hitresta emigranter från grannländerna Uzbekistan och Turkmenistan.