Flera saknas efter italiensk kryssningsolycka

2:22 min

Kaptenen och förste styrman på det kapsejsade kryssningsfartyget Costa Concordia har gripits. De är misstänkta för att ha orsakat olyckan, för att ha övergivit fartyget innan alla andra evakuerats och misstänkta för dråp, uppger italiensk polis och lokala åklagare. Fortfarande saknas 40 personer efter olyckan i natt, där minst tre människor omkom.

Bland de över 4 000 som evakuerades från fartyget finns den tidigare Sveriges Radio-medarbetare Jan Mosander.

– Jag och min hustru satt i en av de stora teatersalongerna och såg en föreställning när det plötsligt skakade och fartyget började luta. Och sen försvann ljuset. Då blev folk oroliga och gick till sina hytter och letade efter sina flytvästar. Sen gick man till livbåtarna. Många var skärrade, det var panik faktiskt.

Det nästan 300 meter långa kryssningsfartyget Costa Concordia ligger nu i stort sett helt på sidan, några hundra meter ut i havet. Enligt den italienska kustbevakningen har ett 30 meter stort hål rivits upp i skrovet när fartyget gick upp på en sandbank eller ett rev, vad som orsakat olyckan har rederiet ingen förklaring till.

Fartyget tog snabbt in vatten och fick slagsida och därför var det svårt att få ner livbåtar. Då hoppade människor i stället. Förutom de döda och saknade ska ett 40-tal ha skadats. Dykare fortsätter att söka igenom fartyget.

Besättningsmannen Deotato Ortona säger till brittiska BBC att de hörde ett dånande ljud och att fartyget sedan började luta åt ena sidan.

– Vi hoppade i havet, säger besättningsmannen. Och som tur var var det bara 300 eller 400 meter till land. Stranden de nådde var ön Giglio utanför Toscanas kust dit cirka 4 000 personer evakuerades under natten och de fick värma sig i skolor och i kyrkor bland annat.

Jan Mosander, som nu befinner sig på det Italienska fastlandet, säger att informationen ombord var dålig.

– Plötsligt blev allt helt svart. Sen kom reservbelysningen igång och då sa de ”det är ingen fara vi håller på att leta efter felet” men det var alldeles uppenbart att fartyget hade gått på grund, säger hon.

Kryssningen med Costa Concordia skulle fortsätta i Medelhavet från Italien till Spanien och Frankrike. Men den tog alltså hastigt slut i går kväll.

Rederiet uppger att de fem svenskar som finns på passagerarlistan är välbehållna. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar i samband med olyckan, men hade vid 18-tiden fortfarande inte fått kontakt med en av de fem svenskarna som befann sig ombord på olycksbåten, skriver TT.