Dagens matklassiker: Spagetti med köttfärssås

7:11 min

Varje lördag presenterar vi en matklassiker och ett tillhörande recept. Dagens matklassiker levereras av kocken Alexandra Zazzi och då innehåller den bland annat rött vin och salsicciakorv.  

Sedan tar det så klart några timmar för den att koka ihop. 

Hur gör man den perfekta köttfärssåsen? Kommentera!

Zazzis köttfärsås:

Ingredienser

1 dl olivolja
1 morot
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 msk tomatpuré
300 gr blandfärs av bra kvalité, gärna 70% nöt och 30 % fläsk
1 färsk salsicciakorv (riktig, italiensk grovmalen, har du ingen bra kan du hoppa över den)

1 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad rosmarin
3 dl rött vin
2 burkar 400 gr hela skalade tomater av bra kvalité
4-5 blad färsk salvia

Gör gärna så här:

Täck botten av en stor kastrull med olivolja. Skala lökarna och moroten. Finhacka lök, selleri och morot, låt svettas några minuter i olja och tomatpuré och lägg i köttfärsen och salsiccian utan skinnet.

Fräs på på ganska hög värme några minuter, rör om, häll i vinet. Lägg sedan i tomaterna, lagerbladen, rosmarinet och pepparkornen, låt sjuda 2-4 timmar. Rör om då och då.Smaka av med salt och lägg i den finhackade salvian.

Hemlighet! Lägg i en liten klick smör i pastan när den är nykokt innan du blandar med såsen. Koka pasta efter smak och servera med sås och nyriven parmesan.