Borås

V-krav: "Avgå Carl Bildt!"

1:29 min

På flera platser i landet, bland annat Stora Torget i Borås, ordnades demonstrationer idag mot utrikesminister Carl Bildt. I Borås var det Vänsterpartiet som tog initiativ till demonstrationen. Populism, säger Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot.

Under lördagen pågick manifestationerna runt om i Sverige, förutom i Borås också i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Initiativtagarna till manifestationen är Damon Rasti, debattör och en av grundarna till nyhetsbloggen Ajour, Clara Guibourg, skribent, Kawa Zolfagary, PR-konsult, Matilda Johansson, jurist och ordförande Vänsterpartiet Västra Södermalm i Stockholm och Tanvir Mansur, student. Initiativtagarna betonar att demonstrationen är politiskt obunden.

Bakgrunden är Bildts tidigare engagemang i företaget Lundin Petroleum, något som Vänsterpartiet, som tog initiativet till demonstrationen i Borås, hävdar påverkar hans hantering av de två fängslade journalisterna i Etiopien, som befann sig i landet för att granska Lundin Petroleums verksamhet i Ogadenprovinsen.

– Vi tycker inte att en utrikesminister kan vara engagerad i privata företag och se till deras bästa framför landets bästa, och framför allt inte när det kolliderar med mänskliga rättigheter, som vi tycker att det har gjort med hans engagemang i Lundin Oil [numera Lundin Petroleum, red:s anm], säger Ida Legnemark (V) i Borås.

Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot från Borås och ersättare i utrikesutskottet, tycker att manifestationen är fult spel av Vänsterpartiet.

– Att driva en kampanj baserad på rykten är att försöka ta billiga populistiska poäng på den här historien, säger Ulrik Nilsson.