Sarkozys motståndare försöker plocka poäng

1:51 min

Nio euroländer fick igår sänkt kreditbetyg av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's. Bland annat förlorar nu Frankrike sitt topp-kreditbetyg, vilket kan ge allvarliga konsekvenser för hela den krisande eurozonen. President Sarkozys motståndare försöker göra politiska poäng på nedgraderingen.

– Det är en politik som har blivit nedgraderad, det är inte Frankrike, säger den socialistiske presidentkandidaten Francois Hollande.

Hollande pekar på att sittande presidenten Sarkozy har investerat en massa politisk prestige i att behålla den franska så kallade AAA-ratingen, men att han nu har misslyckats. Ungefär 100 dagar före presidentvalet blir Sarkozy även attackerad från höger, där presidentkandidaten Marine Le Pen enligt tidningen Liberation säger att det sänkta kreditbetyget igår innebär ett "slut för myten om den skyddande presidenten".

Det var igår kväll som kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte kreditbetyget för sammanlagt nio euroländer. Två av dem förlorade sitt toppbetyg. Utöver Frankrike gäller det även Österrike. När det nu bara finns fyra euroländer med AAA-rating är risken mycket stor att kreditbetyget kommer sänkas även för eurozonens räddningsfond EFSF. Det ger i så fall sannolikt dyrare nödlån för krisländer som Irland och Portugal.

Den franska regeringen har försökt att tona ner betydelsen av nedgraderingen av Frankrike.

– Det är inte bra nyheter, men ingen katastrof, sa finansminister Francois Filon.

Här i Bryssel finns mycket irritation över kreditvärderingsinstitutens makt och agerande, och EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn kallar Standard & Poor's beslut igår "inkonsekvent" eftersom nedgraderingen kommer först nu, efter det att eurozonen har beslutat om att stärka svaga delar, som banksystemet och euroländernas statsfinanser.