Andersson och Zachrisson utanför truppen

3:24 min

Landslagsledningen skriver in målvakterna Johan Sjöstrand och Andreas Palicka i truppen till söndagens EM-premiär mot Makedonien.

Den svenska landslagsledningen valde att bara skriva in 15 spelare inför EM starten i morgon. Som väntat lämnar man en målvakt utanför truppen, och valet föll på Mattias Andersson.

Att det blir Johan Sjöstrand och Andreas Palicka som får förtroendet i mål förklarar förbundskaptenen Ola Lindgren så här:

– Johan med sin prestation från VM, och det han har visat här, har visat att han är en stabil målvakt. Bakom honom så stod det mellan Andersson och Palicka och vi tycker att Palicka sett lite lite hetare ut på träning.

Dessutom väljer Ola Lindgren och Staffan Olsson att avvakta med att skriva in den 16 spelaren och placerar därmed Mattias Zachrisson på läktaren tillsvidare.

– Hade vi skrivit in 16 och det blir skador på mågon av målvakterna de första tre matcherna så får vi ju inte göra några förändringar. Så det är liksom en säkerhetsåtgärd att bara skriva in 15, säger förbundskaptenen Ola Lindgren om beslutet.

– Niclas Ekberg har spelat ett mästerskap på den positionen, är lite erfaren. För Fredrik Petersen är det första gången han ska gå som etta och vi ville ha henrik Lundström där som back up. Och vi kan även använda oss av Johan Jakobsson som ett alternativ som högersexa.

Två spelare kan bytas ut efter den inledande gruppspelsomgången och ytterligare en efter mellanrundan.

Försvarsbjässen Magnus Jernemyr stod över dagebns träning efter att ha drabbats av en lättare förkylning. Jernemyr har isolerats från resten av truppen och sover i eget rum, men hans deltagande i premiärmatchen ska inte vara i fara.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Emma Lukins
emma.lukins@sr.se