måndag 16 januari

Konkret och vegetarisk vardagsmat

7:59 min

Nu när det är nytt år så har vi ju alla en massa nyårslöften, och för många av oss så innebär ju de att vi ska äta lite nyttigare mat. Go'morron Östergötlands egen kock, Ann-Marie Bardler Weibe hjälper oss rent konkret med tips, råd och recept. Idag lagar vi snabb, god, billig och inte minst näringsriktig vegetarisk mat.


Recepten hittar du här nedan.

Korngrynspilaff med tomatsås och vitlöksyoghurt 4 port

5 dl kokt korngryn eller kokt matkorn
2 stora morötter
2 gula lökar
200 g fryst broccoli
Salt och peppar

2 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor
2 msk fin rapsolja ex Sänkdalen
1 vitlöksklyfta
½ chili
1 brk krossade tomater
Salt och peppar och en liten nypa socker

- Tärna morötter och lök, fräs mjukt i lite olja
- Blanda i korngryn och broccoli och låt det bli varmt
- Pressa vitlöken och rör ihop med olja och yoghurt, smaksätt med salt
- Fräs löken  och chilin slå på tomaterna och låt sjuda i ca 10 min
- Smaksätt

Ädelostgratinerad kålsallad 4 port

½ vitkålshuvud
2 fänkål
2 skivade gula lökar
2 dl kokt Quinoa
2 Ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ädelost

- Skiva lök, fänkål och vitkål
- Svetta i kastrull till det blivit mjukt, lägg over i en smord ugnsfast form
- Vispa ihop ägg och mjölk blanda i quinoan och slå över kålen
- Strö över osten
- Gratinera ca 20 min i 200 gradig ugn
- Servera med en sallad på broccoli, päron och valnötter