Förbjudna bröstimplantat

Göteborgsklinik informerade inte patienter

1:37 min

Problemen för dem med bröstimplantaten PIP fortsätter. Trots att de redan 2010 skulle ha informerats om riskerna har många kliniker struntat i att kontakta de aktuella kvinnorna.

Göteborgsbaserade Art Clinic skyller på sekretessen och säger att de informerat på sin hemsida.

– Jag har fött en dotter under tiden, som jag har ammat. Det känns helt fruktansvärt, säger Michelle, som egentligen heter något annat.

Hon är bara en av många kvinnor vi pratat med, som är rejält besviken. Själv fick hon reda på riskerna genom att läsa på text-tv. När hon nyligen fick träffa sin läkare på Art Clinic förväntades hon direkt välja mellan sex uppställda alternativ på ett papper, med allt från årlig kontroll hos läkare till att betala drygt 17 000 kronor för att byta ut implantaten.

PIP-implantaten förbjöds i mars 2010. Senare samma år skrev Socialstyrelsen och Läkemedelsverket en rekommendation till de kliniker som använt implantaten, om att alla kvinnor som fått dem skulle informeras om riskerna och erbjudas en läkarkontakt. Men det har många av klinikerna inte gjort.

– Vi har kontaktat dem som kontaktat oss, säger Ronnie Pettersson som är vd för Art Clinic, en av de nio kliniker som har använt de nu förbjudna implantaten.

Precis som flera andra kliniker hävdar han att sektretessen hindrat dem från att kontakta de aktuella kvinnorna. Men enligt Socialstyrelsen finns det ingenting i sekretesslagstiftningen som hindrar klinikerna att ta kontakt med sina patienter, även om det ska ske på ett diskret sätt.

– Två år har de haft på sig, jag tycker att det är jättedåligt att de inte har hört av sig, säger Michelle.

Åsa Welander
asa.welander@sverigesradio.se