Brist på lärare i spanska

1:31 min

Det spanska språket har blivit så populärt i skolan att det har uppstått brist på lärare i spanska. I Västmanland var det för sju år sen 19 procent av högstadieeleverna som valde spanska. Förra läsåret hade intresset ökat till 37 procent.

Graciela Huentenao undervisar i spanska. Hon har sett hur hennes elever har blivit fler och fler. Hon tror att det kan bero på att spanska är ett stor språk globalt sett.

– Fyrahundra miljoner har spanska som modersmål. Det kan också bero på att det inte är så svårt att lära sig spanska, säger Graciela Huentenao

Men samtidigt som allt fler elever på högstadiet väljer spanska så dalar intresset för ett stort språk i europa - tyskan. I hela Sverige var det förra läsåret 35 procent av niondeklassarna som valde spanska - 18 procent läste tyska.

– Det är ett stort språk som talas av många i världen, säger niondeklassaren Isabelle Faringstam, som föredrar spanska framför tyska.

– Det låter finare än de andra språken. Tyska låter så konstigt. Och franska verkar vara väldigt komplicerat, säger Ida Persson, som också går i nian.

– Det är coolare att kunna spanska, säger hon.

Men att allt fler gör som Ida och Isabelle och väljer att läsa spanska, har gjort att det har blivit brist på lärare i det spanska språket.

– Det är svårt, vi har spanskalärare nu. Men det finns för få utbildade. Utbildningen av spanskalärare har kanske inte hängt med i elevernas skifte av intresse. Min magkänsla är att det är lättare att hitta lärare i tyska än i spanska, säger rektorn Andreas Kembler på Brantingskolan i Uppsala.