Konst | Recension

Trubbigt i Det mörka rummet

2:20 min

Edsviks konsthall i Sollentuna norr om Stockholm har just öppnat sin nya utställning "Det mörka rummet". Tio nordiska konstnärer ställer ut realistiskt måleri. 

Om man gör en utställning som skall handla om realism och narration i samtida skandinaviskt måleri, och skriver ett ilsket förord i katalogen till försvar för en berättande realism, till skillnad från den förhatliga modernismen, och sedan illustrerar texten med Böcklin, Friedrich och Goya - då har man lagt ribban ganska högt, särskilt som både publik och kritik i ett halvår har varit till sig i trasorna över Nationalmuseums uppvisning av ryskt realistiskt berättande från sekelskiftet.

Men visst, allt väl, ribban är hög, dörrarna är vidöppna. Kör hårt bara, visa oss något då av allt det där, fast helst inte bara ett gäng halvtråkiga norska målare.

Jo, Roj Friberg finns där. Han är bra på både mörker och rum, det vet vi. Hans salongsmöblemang vid stranden av glömskans flod hör till sådant man inte glömmer, och Ola Billgren visste en del om rum, även om han kanske inte var specialist på just mörker, och kanske inte heller är så där glödhett samtida.

Och jo, Marianne Wiig Storaas porträtt av unga kvinnor med en sorts tjurig styrka mitt i all sin ungdoms ohjälpliga sårbarhet. De är i alla fall bilder av en konstnär som vet vad hon skall ha sin realism till.

I övrigt ser jag mest program. Jag vet inte om detta är konstnärer som har bestämt sig för att föreställande berättande är vägen till sanningen och livet, eller om det är några curators som har slitit livet ur sig för att hitta något som passar just deras program. Förmodligen det senare.

Vad jag vet är att ett aldrig så övertygande program inte ursäktar så mycket trubbig fumlighet som jag ser på väggarna i Edsvik. Man kan vara realist utan att ha något att berätta, och man kan ha något att berätta utan att vara realist, men av en samling berättande realister skulle jag gärna vilja ha åtminstone ettdera.

Jag menar, Böcklin, Friedrich, Goya, ursäkta mig!

Mats Arvidsson

"Det mörka rummet" på Edsviks konsthall norr om Stockholm pågår till 4 mars.