Kritiserade tester kan förbjudas

1:39 min

Företaget Scandlab, som Vetenskapsradion rapporterade om igår, utreds just nu av Socialstyrelsen. Företagets hårt kritiserade saliv- och urintester kan komma att förbjudas i Sverige.

- Antingen kan Socialstyrelsen förelägga Scandlab att upphöra med de här två aktuella testerna, eftersom de står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det andra alternativet är att vi, när vi utrett allting, bestämmer att avskriva ärendet. Det säger Maria Forsgren, inspektör på Socialstyrelsen.

Igår berättade Vetenskapsradion om den hårt ifrågasatta diagnosen "hypotyreos 2", en hormonbristsjukdom som hundratals människor i Sverige säger sig lida av - men som medicinska experter avfärdar, då det saknas vetenskapliga belägg för att sjukdomen överhuvudtaget existerar.

Många av de patienter som tror sig ha hypotyreos 2 gör urin- och salivprov för flera tusen kronor hos det privata medicinanalysföretaget Scandlab, som påstår att deras tester kan hitta hormonbrister som den vanliga vården missar.

I tidningsannonser har företaget också påstått att dom här testerna kan hjälpa till att upptäcka bland annat utbrändhet - och det var det som fick Socialstyrelsen att reagera.

Enligt Maria Forsgren på Socialstyrelsen har utredningen mot Scandlab pågått i över två år. Under den tiden har flera anmälningar mot läkare som utgår ifrån Scandlabs tester när de skriver ut medicin kommit in till sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN - och en läkare har varnats för sin verksamhet av nämnden.

Maria Forsgren beklagar att det tagit så pass lång tid att fatta beslut - och säger så här om när myndigheten kan ge ett besked:

- Så snart vi kan. Jag hoppas att det inte dröjer länge.